TW
25

La reconversió hotelera ha arribat a Mallorca. El grup Meliá Hotels International presentà ahir el futur Sol Calvià Resort, a Magaluf, projecte declarat d'interès autonòmic pel Consell de Govern d'ahir. La declaració garanteix un caràcter preferent i ràpid en la tramitació del projecte davant l'Administració pública.
L'ambiciosa iniciativa suposa la remodelació de set dels hotels de la cadena a la zona i una renovació urbanística i d'oci en aquesta destinació vacacional amb l'objectiu de revalorar l'indret i convertir-lo en un espai luxós. De fet, l'hotelera de la família Escarrer posseeix vuit establiments a Magaluf, entre els quals se n'inclouen dos d'adquirits recentment.

El vicepresident i conseller delegat de Meliá, Gabriel Escarrer fill, presentà ahir el projecte i explicà que les primeres actuacions ja estaran llestes l'estiu de 2012. Així, l'any que ve la cadena fa comptes tenir remodelat l'hotel Royal Beach, una actuació que disposa d'una inversió d'uns 12 milions d'euros, segons avançà Escarrer.

La reforma d'aquest establiment s'inclou dins la primera fase del projecte, la qual preveu crear una àrea unificada que contindrà els hotels Sol Antillas Barbados, Mallorca Beach, Royal Beach, Sol Trinidad, Sol Guadalupe i Sol Jamaica, que seran tots de quatre estrelles. També es pensa construir un bulevard a segona línia de mar, "com pugui ser el carrer Fàbrica de Palma", i tenir la concessió dels serveis del quilòmetre de platja de què gaudirà el complex. El portaveu del Govern, Rafel Bosch, augurà que aquesta iniciativa crearà "milers de llocs de feina".

Inversors

Per a aquest projecte, Meliá compta amb el seu soci Evertaas, alhora que espera atreure a tercers inversors. Entre els potencials inversors hi podria haver restauradors, grups dedicats a l'oci diürn i nocturn de qualitat, promotors immobiliaris i petites empreses immobiliàries.

El conseller de Turisme del Govern, Carlos Delgado
, avançà que la inversió global -de caràcter privat- que pot suposar el complex és de devers 135 milions d'euros. Delgado va fer aquestes declaracions durant la visita que realitzà a la zona amb els responsables de l'hotelera; el president del Govern, José Ramón Bauzá; el vicepresident econòmic, Josep Ignasi Aguiló; el director general de Turisme, Jaime Martínez; i el batle de Calvià, Manuel Onieva. El conseller insistí que aquest és el camí per a la reconversió, el que neix de la iniciativa privada i que rep el suport inistitucional, especialment a l'hora de la tramitació burocràtica.

De fet, encara que el projecte presentat ahir per Meliá preveu actuacions en zones públiques, no espera inversió pública, segons indicà Escarrer, qui valorà de manera molt especial el suport rebut per part de l'Executiu de Bauzá. La nova Llei general turística que prepara l'Executiu i que tindrà enllestida abans del proper estiu, ben segur que inclourà alguns aspectes que preveu el complex de Meliá i que en aquests moments no són legals, com els canvis d'usos.

Oferta residencial
Encara que en la presentació d'ahir no es va exposar com una actuació imminent, el projecte preveu la dotació d'alguns dels actuals establiments que s'inclouran en el resort com a condohotels i oferta residencial. Per a això, però, és necessari canviar la normativa actual, qüestió en la qual fa feina el Govern. En més d'una ocasió, Carlos Delgado s'ha mostrat favorable als canvis d'usos i ahir ho va repetir. "Vaig ser el primer que, sent batle de Calvià, vaig defensar aquesta figura", va subratllar el conseller. Per part seva, el president Bauzá indicà que un dels compromisos del seu Govern és "eliminar el fantasma" de la inseguretat jurídica i facilitar la tramitació administrativa àgil de les iniciatives del sector privat. El cap de l'Executiu agraí a la cadena de la família Escarrer que hagi confiat en un govern que té "claríssim" que el més important és "la generació de riquesa i d'ocupació a través de les empreses". Sobre això, Escarrer va insistir en la importància de la seguretat jurídica, de la qual, "en aquests moments, n'estan segurs", va dir.