TW
0

Las grans economies van frenar el creixement del seu Producte Interior Brut (PIB) en el segon trimestre de l'any, la qual cosa suma dotze mesos consecutius d'alentiment, segons informà ahir l'Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE). En concret, el PIB dels països de l'OCDE va pujar un 0,2% entre l'abril i el juny respecte dels tres primers mesos de l'any, quan la pujada fou del 0,3%. Això implica que les principals economies van perdre una dècima, 0,1%, durant els tres darrers mesos de l'any.

Aquest alentiment es deu, sobretot, al fre patit en la Unió Europea (UE), molt més sever que en d'altres àrees o als EUA, on l'economia millorà respecte del primer trimestre. En dades anuals, la frenada és encara més forta, amb un creixement del PIB de l'1,6% en les 34 economies agrupades en l'OCDE, davant el 2,4% registrat entre el gener i el març. En tots dos casos, les economies dels països més industrialitzats donen mostres de fatiga i ja sumen quatre trimestres consecutius de deteriorament.

A la UE, el creixement econòmic va ser del 0,2% en el segon trimestre respecte de l'anterior, després que s'hi registràs una millora del 0,8% en el primer. Els dos principals motors europeus varen veure alentit el creixement. Sobretot Alemanya, que va passar de l'1,3% registrat en el primer trimestre al 0,1% del segon, mentre que França estancà la seva economia entre els mesos d'abril i de juny (0%), després d'haver millorat un 0,9% entre el gener i el març. El Regne Unit també veié frenada l'economia, que va créixer un 0,2% en el segon trimestre respecte del primer, en el qual havia pujat un 0,5%.

Comparació anual

En comparació anual, el PIB va millorar un 1,7% en el segon trimestre de 2011 a laUnió Europea, comparat amb el mateix període de 2010, mentre que havia progressat un 2,5% en el primer, comparat amb el de l'any anterior. La locomotora alemanya passà del 4,7% del primer trimestre al 2,7% del segon, mentre que l'economia francesa es va quedar en l'1,6%, després d'haver augmentat un 2,1%. La frenada econòmica es va veure compensada en part pel comportament dels EUA, on el PIB pujà un 0,3% en el segon trimestre. El Japó fou l'única de les set grans economies mundials que registrà dades de caiguda del PIB, un 0,3%, encara que aquesta va ser menys pronunciada que en el trimestre anterior.