Els mercats europeus agafen aire i pugen un 3%

Les borses acaben a l'alça després d'onze jornades consecutives de baixades. L'Íbex tanca amb un augment del 3,56%, la major pujada des del mes de gener passat

El gràfic mostra l'evolució a l'alça de la jornada. | Efe.

TW
0

Els mercats agafen aire. Les borses europees van tancar ahir amb guanys mitjans superiors al 3%, empesos per les alces registrades a l'obertura de Wall Street, i varen interrompre onze jornades de caigudes. Milà guanyà un 4,1%, Frankfurt pujà un 3,28%, Madrid avançà un 3,56%, Londres guanyà un 3,11% i París ho va fer un 2,89%.

En aquest sentit, la borsa espanyola aconseguí la major pujada des del mes de gener passat, després d'encadenar nou sessions consecutives de pèrdues. Així, el principal índex de la borsa espanyola, l'Íbex 35, pujà 283,40 punts, el 3,56%, el major increment des del 12 de gener de 2011, fins als 8.249,40 punts. Les pèrdues acumulades enguany es retallen fins al 16,33%.

Tots els grans valors del mercat espanyol varen pujar: Iberdrola, el 4,44%; BBVA, el 4,06%; Banco Santander, el 3,2%; Repsol, el 3,19%, i Telefónica, el 3%.

El major increment de l'Íbex va correspondre a Ferrovial, el 5,9%, seguida d'Indra, amb una alça del 5,75%, atès que Sacyr avançà el 5,56%; Borses i Mercats Espanyols, el 5,36%; Abengoa, el 5,19%, i ACS, el 5,03%.

Pel que fa a la prima de risc espanyola, que reflecteix el sobrecost del deute públic espanyol respecte de l'alemany, ahir va caure fins als 268,81 punts bàsics, el nivell més baix des del passat 7 de juliol, a causa de la correcció dels bons alemanys.

Sessió volàtil

Després d'una negociació molt volàtil, les compres es varen imposar en la renda variable del Vell Continent, després que es coneguessin dades econòmiques positives als EUA, que varen tranquil·litzar els inversors.
La xifra setmanal de sol·licituds de subsidi per desocupació als EUA va baixar a 7.000 i va quedar la setmana passada a 395.000. La clara tendència alcista de Wall Street impulsà l'ànim comprador a les places borsàries europees en les hores que comparteixen negociació.

Les borses europees havien presentat en l'obertura un fort rebot tècnic a les pèrdues del 5% de la jornada anterior. L'eufòria matinal, pels impulsos positius dels mercats asiàtics i alguns resultats empresarials, es va esfumar a mitjan jornada per donar protagonisme de nou a la preocupació pels problemes d'endeutament d'Europa, on les mirades es dirigeixen ara a França. La renda variable europea va reduir els guanys a mitjan jornada -arribant a les pèrdues en alguns casos- arrossegada per les pèrdues dels bancs, sobretot els francesos. Tanmateix, en la sessió de l'horabaixa va tornar al terreny positiu per quedar-hi fins al tancament de la negociació. Els títols financers -bancs i companyies d'assegurances-, a més dels industrials, foren els que més guanyaren en borsa a Europa.