Les borses europees es van estabilitzar ahir i van tancar amb guanys o caigudes moderades després d'una sessió volàtil, en la qual l'Íbex35 moderà les seves caigudes i tanca amb una baixada del 0,36%. Wall Street també aconseguí recuperar pistonada després del dilluns negre en què va caure el 5,5% i tancà amb una pujada del 3,9%. El principal índex de la borsa espanyola va acabar amb una baixada de 30,50 punts, fins als 8.428,90 punts, nou mínim anual i nivell desconegut des d'abril de 2009. Tot i així, l'indicador aconseguí moderar les seves perdues després del dilluns negre en el qual l'Íbex va caure un 2,4% i Wall Street, un 5,5%. Amb tot, les pèrdues del parquet espanyol acumulades en aquest exercici ascendeixen al 14,51%. A Europa, on van pujar els títols cíclics, com els automobilístics i constructors, només va baixar la borsa de Frankfurt, el 0,1%, perjudicada per les elèctriques; Londres, malgrat els disturbis i les males dades de producció industrial, va avançar l'1,89%; la borsa de París, l'1,63%, la de Milà, el 0,52%, i l'índex Euro Stoxx 50, el 0,32%.
Wall Street puja
Per part seva, la borsa de Nova York tancà amb sòlids avenços en una una sessió marcada per la volatilitat i el Dow Jones d'Industrials, el seu principal indicador, va acabar amb un ascens del 3,98%, amb el qual va recuperar els 11.000 punts que va perdre la vigília, quan va anotar la seva major caiguda des de 2008. Segons dades provisionals al tancament, aquest índex, que agrupa les 30 majors empreses cotitzades dels EUA, pujà 429,92 punts per tancar en 11.239,77 unitats, mentre que el selectiu S&P 500 va ascendir el 4,74% i el compost del mercat Nasdaq, el 5,29%.
Reserva Federal
L'atenció dels mercats va estar posada també en la reunió del comitè de mercat obert de la reserva federal nord-americà (Fed), que va decidir per unanimitat mantenir almenys fins a mitjan 2013 la seva política d'estímul monetari, i amb això els tipus d'interès per sota del 0,25%. Al final de la seva reunió enmig de les turbulències dels mercats financers globals, els membres de la Fed van indicar que el creixement de l'economia dels EUA fins a juny ha estat "considerablement més lent que l'esperat pel Comitè". Wall Street reaccionà a l'anunci de la Fed canviant de rumb i el Dow es va precipitar a la baixa i va arribar a caure un 1,8%, encara que ràpidament va rebotar i es va recuperar.
L'euro es va mantenir ahir per sobre dels 1,42 dòlars al mercat de divises de Frankfurt, impulsat per la intervenció del BCE amb la compra de deute sobirà de la zona de l'euro. El BCE va comprar per segon dia consecutiu deute públic d'Espanya i Itàlia i va contribuir a baixar les primes de risc, segons els operadors. Les turbulències generalitzades i volatilitat als mercats coincideixen amb el quart aniversari de l'esclat de la crisi financera internacional per l'impagament de les hipoteques d'alt risc nord-americanes "subprevalgui", que va portar al Banc Central Europeu a injectar d'una vegada gairebé 95.000 milions d'euros.
Mercats asiàtics
En contrast amb Europa, els mercats asiàtics van mantenir ahir la forta caiguda i l'Han Seng d'Hong Kong va tancar amb unes pèrdues del 5,66%, el Nikkei de Tòquio amb un retrocés de l'1,68% per cent, mentre que l'índex general de la borsa de Xangai no es va contagiar de les caigudes i acabà amb un descens del 0,03%. Les borses del Sud-Est Asiàtic varen tornar a viure una altra jornada de pèrdues importants entre l'1,6 i el 4 per cent i el mercat australià va aconseguir canviar de rumb i tancar en terreny positiu.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.