201 vols es poden veure afectats avui per la vaga del control alemany

L'espai aeri alemany estarà tancat entre les sis del matí i les 12.00 hores d'avui. L'aeroport de Palma, el més afectat

TW
0

La Justícia alemanya donava ahir llum verda a la vaga convocada pel sindicat dels controladors alemanys, GFK, tot i l'apel·lació presentada pel gestor de control aeri germànic, el DFS, en el Tribunal de Treball. La vaga de sis hores dels controladors aeris, prevista per a les 06.00 hores d'avui i que es perllongarà fins a les 12.00, afectarà més de 33.000 passatgers amb origen i destinació entre Alemanya i els tres aeroports de les Balears. En total, uns 201 vols (100 de sortida i 101 d'arribada) es podrien veure afectats d'una manera o d'una altra. Aquests, però, s'aniran reprogramant al llarg de la jornada, amb l'objectiu que es puguin dur a terme tots els vols previstos. Quant al conjunt de l'Estat espanyol, els vols que es veuran afectats sumaran 470 (235 sortides i 235 arribades) durant la jornada.

L'aeroport palmesà de Son Sant Joan en serà el més afectat a tot l'Estat, ja que, dins la franja horaria en la qual transcorrerà la vaga, hi ha programats 69 vols. Davant aquesta situació, AENA recomanà als passatgers que confirmin prèviament amb les companyies l'estat dels vols amb origen o destinació a Alemanya. L'aturada de l'espai aeri alemany per part dels controladors germànics arriba, després que fos cancel·lada la setmana passada una altra convocatòria de vaga prevista per a dijous passat, paralitzada in extremis pels tribunals alemanys per la denúncia del DFS.

La vaga de controladors afectarà a Alemanya a un total de 2.000 vols i 400.000 passatgers es veuran afectats durant les sis hores d'aturada previstes. El ministre de Transports alemany, Peter Ramsauer, assenyalà que no comprèn els motius de convocatòria de la vaga, i menys en període de vacances, segons declarà a la premsa alemanya. "Ningú no diu que no tinguin una feina de responsabilitat, però estan ben pagats justament per això", destacà Ramsauer.

Els controladors mantenen, entre altres reivindicacions, un augment salarial del 6,5%, però el DFS els ha ofert un increment del 3,2%, més una paga extra i un increment addicional d'almenys un 2% més per al pròxim any, oferta que ha estat rebutjada. Segons dades del DFS, el sou brut anual d'un controlador oscil·la entre els 72.000 i els 130.000 euros, sense complements per treballar en dia festiu o en horari nocturn i depenent de si operen en un aeroport nacional o internacional. La seva jornada laboral oscil·la entre les 32,8 i les 38,5 hores setmanals, fins a un còmput anual de 1.600 hores treballades.

Avançament de vols

Immediatament després de ser aprovada la vaga per part de la Justícia alemanya, les grans aerolínies alemanyes, com Lufthansa i Air Berlín, avançaren prest alguns dels seus vols a primera hora de la matinada, per pal·liar els efectes de l'atur. Per la seva part, el Govern d'Angela Merkel va reiterar la seva advertència al sindicat amb relació a una vaga en ple període de vacances i va instar-lo a reprendre les negociacions amb la patronal. L'Executiu no "comprèn de cap de les maneres" la mesura dels controladors, afirmà un portaveu del Ministeri de Transports, i convidar el sindicat a "reconsiderar" l'aturada. A més de les molèsties als usuaris, una vaga provocarà "perjudicis greus", no només en els trànsit aeri alemany, sinó a tot el conjunt de l'economia alemanya, advertí el portaveu.

Preocupació en el sector turístic de l'Arxipèlag

La vaga de controladors aeris que avui es du a terme a Alemanya ha caigut com un gerro d'aigua freda en el sector turístic balear tenint en compte, sobretot, que el mercat alemany és el principal emissor turístic cap a les Balears, juntament amb el mercat britànic. Per això, les principals patronals turístiques de l'Arxipèlag es mostren clarament preocupades per la repercussió que, en termes econòmics, vagues com la que avui s'organitza al país nord-europeu puguin tenir per a la principal indústria de les nostres illes, sense oblidar el context de greu inestabilitat econòmica mundial.

A més, la vaga de controladors d'avui se suma als recents precedents que confirmen la preocupació del sector. És el cas de la vaga de controladors aeris que va tenir lloc a l'Estat espanyol el passat pont de desembre, i que deixà en terra milers de passatgers, o les situacions de caos viscudes fa una any i mig amb l'erupció del volcà islandès Eyjafjalla.

Així les coses, vagues com la d'avui no fan sinó engreixar la desconfiança de la gent cap a un sector tan estratègic com el turístic. És així com ho veuen des de la Federació Empresarial d'Hotelers de Balears (FEHB). Fonts de l'entitat consultades per aquest diari no oculten la preocupació que, per al sector hoteler, representa una vaga com la d'avui a Alemanya, que "deixa en situació de desprotecció milers de viatjers i perjudica greument les economies, sobretot de destinacions turístiques".

Avançament

Per la seva part, des de l'Agrupació empresarial de les agències de viatge de les Balears (Aviba), la seva presidenta, Sílvia Riera, qualifica d'"innacceptable" que es duguin a terme messures de pressió com la d'una vaga. "Estic a favor que hi hagi reivindicacions, però no a costa de perjudicar els demés", assevera Riera.
Tot i això, la presidenta d'Aviba es mostrava ahir confiada que, pel fet de tractar-se d'una vaga de sis hores, puguin ser reprogramats tots els vols previstos des d'Alemanya i cap a aquest mateix país sense grans dificultats. No obstant, allò que serà inevitable són els retards que, al llarg de la jornada d'avui, es produeixin en aquests vols, la majoria dels quals són operats per les companyies aèries alemanyes Air Berlin i Lufthansa i pel touroperador TUI.