TW
0

La borsa espanyola va caure ahir un 1,44% i va perdre els 9.400 punts en una jornada en què es van intensificar les tensions del mercat de deute sobirà d'alguns països perifèrics. Així, el principal selectiu de la borsa espanyola, l'Íbex35, baixà 136,40 punts, un 1,44%, fins als 9.347,80, amb la qual cosa les pèrdues anuals assoleixen el 5,19%. En la jornada, que va estar marcada de nou pels problemes del deute sobirà, la prima de risc espanyola va acabar la sessió en 366 punts bàsics, un nou màxim al tancament de la sessió des de la creació de l'euro, amb el rendiment del bo espanyol a deu anys en el 6,31%, el nivell més alt des d'agost de 1997. Aquest nou increment de la prima de risc es produeix després que divendres, en el tancament del mercat, es publicassin els resultats de les proves de solvència a les quals es va sotmetre la banca europea, dades que van ser analitzades ahir pels inversors i rebudes amb poc entusiasme.

Així, a l'obertura, el principal selectiu de la borsa espanyola, l'Íbex35, va mantenir la tendència negativa de les dues darreres setmanes i va cedir un 0,42 per cent en els primers compassos. No obstant això, poc després aconseguia capgirar-se animada per la banca, una tendència que va durar poc, i la borsa va tornar a registrar pèrdues, llastada pels grans valors i les tensions del mercat de deute sobirà, on en aquella hora la prima de risc espanyola ja superava els 360 punts bàsics.

Incertesa

La tendència a la baixa que va emprendre l'Íbex35 ha manifestat que les proves de solvència a la banca europea no han aclarit la incertesa dels inversors, que han estat més pendents del deute sobirà i de la resolució del segon rescat a Grècia. Es tracta d'un assumpte que haurà d'esperar fins dijous, quan es reuneixen els líders de l'eurogrup, per solucionar-se. Als Estats Units, els inversors també estan atents a Europa i pendents de les negociacions del segon rescat hel·lè per elevar el sostre de despesa del país, una situació que va provocar l'obertura en negatiu de Wall Street i que va fer consolidar les pèrdues a la resta de parquets europeus.

Així, al final de la sessió, París va caure un 2,04%; Londres, un 1,55%; Milà, un 3,06%; i Frankfurt, un 1,55%.
A l'Estat espanyol, els grans valors del mercat també varen acabar la sessió amb pèrdues, ja que BBVA va cedir un 2,33%; Banco Santander, un 1,83%; Repsol YPF, un 0,94%; Telefónica, un 1,38%; i Iberdrola, un 0,58%.

Banca

A més de BBVA i Banco Santander, la primera jornada de borsa després de la publicació de les proves de solvència va acabar gairebé amb totes les entitats financeres cotitzades amb pèrdues: Caixabank va caure un 4,89%; Banc Popular, un 3,48%; Banc de València, un 3,12%; Banc Sabadell, un 1,08%; Banesto, un 1,70%; Bankinter, un 1,28% i les quotes participatives de la CAM, un 1,30%. Només Banco Pastor va aconseguir revalorar-se un 0,17%.

Caixabank va ser la cotitzada que va registrar la major caiguda de l'Íbex35, seguida de Sacyr Vallehermoso i Mapfre, que van perdre un 4,40% i un 4,11%, respectivament. En la jornada de borsa, només Grifols i Inditex varen aconseguir acabar en positiu.