La CAM és una de les entitat que no ha superat el control de l'Stress Test. | Efe - Efe.

TW
0

Vuit de les 90 entitats financeres europees sotmeses a les proves de solvència, cinc d'aquestes espanyoles, han suspès el test, segons ha informat avui l'Autoritat Bancària Europea (EBA, per les seves sigles en anglès). En el supòsit d'un escenari econòmic advers, aquestes entitats -bancs i caixes- no aconseguirien superar el límit del 5 per cent de la proporció que mesura la proporció de recursos propis de major qualitat atenent els criteris utilitzats en les proves. Es tracta d'un banc i quatre caixes espanyols -Banco Pastor, CAM, Caja3, Unnim i CatalunyaCaixa- a més de dues entitats gregues -EFG Eurobank Engasias i Agricultural Bank of Greece- i una austríaca, Oesterreichische Volksbanken.

Cap d'aquestes entitats no obté aquest mínim del 5 per cent amb el qual fer front a un hipotètic escenari macroeconòmic advers durant 2011 i 2012. L'Autoritat Bancària Europea no estima com a capital de qualitat les provisions anticícliques que el Banc d'Espanya obliga a les entitats espanyoles a mantenir a fi de constituir reserves en les fases d'expansió per fer front a potencials pèrdues futures, i per això no necessitaran captar capital addicional.

Segons l'EBA, uns altres 16 bancs europeus tenen entre el 5 i el 6 per cent d'aquest "core capital" (CT1) segons aquesta prova de solvència, duta a terme amb la finalitat d'enfortir el sistema financer internacional després de la crisi de 2008. En un comunicat, l'EBA explica que, a finals de 2010, vint bancs suspendrien en caure més d'un 5 per cent el seu CT1. L'objectiu d'aquests anomenats test d'estrès és avaluar la capacitat que tenen bancs i caixes per afrontar un hipotètic escenari advers, inclosa la crisi del deute sobirà.

Aquests escenaris han estat endurits per l'EBA, que va substituir aquest any en aquesta tasca al Comitè Europeu de Supervisors Bancaris (CEBS per les seves sigles en anglès). El CEBS va ser criticat després de que seus test donassin notes de solvència a entitats amb problemes de finançament, comlo va ser el cas dels dos bancs irlandesos avaluats el 2010, que van acabar sent rescatats a finals d'aquell any després de l'esclat al país de la bombolla immobiliària.

En aquesta ocasió, les exigències de capital van ser majors perquè encara que el "core capital" mínim és del 5 per cent davant el 6 per cent de l'any passat, no inclouen ni obligacions necessàriament convertibles ni participacions preferents amb data venciment després de 2012. A les proves de solvència d'aquest any es van sotmetre 90 entitats de 21 països europeus, que representen el 65 per cent dels actius financers europeus. Igual com l'any passat, Espanya va tornar a ser el país que més entitats va presentar a l'examen, fins un total de 25: set bancs tradicionals, deu fusions o aliances de caixes i vuit caixes independents.

Elena Salgado

La vicepresidenta econòmica del Govern, Elena Salgado, ha assegurat que el resultat dels test d'estrès és "excel·lent" i mostra la "solidesa" del sistema financer espanyol.

La ministra d'Economia a l'Hisenda, que ha comparegut en roda de premsa flanquejada pel secretari d'Estat d'Economia, José Manuel Campa, i el secretari d'Estat d'Hisenda, Juan Manuel López Carbajo, per valorar el resultat de les proves de solvència, ha posat en valor el "exercici de màxima transparència" duta a terme per Espanya en presentar a la prova en 93% del sector, davant el 50% mínim exigit.

A més, ha dit que malgrat les hipòtesis "particularment dures" a les que s'ha sotmès a les entitats financeres, cap d'elles no hauria suspès les proves si s'haguessin comptabilitzat les provisions genèriques que no ha reconegut l'Autoritat Bancària Europea.