La plaça Sintagma es convertí ahir en un violent escenari. | ORESTIS PANAGIOTOU

TW
0

Grècia va tornar a viure ahir una altra vaga general i episodis de violència davant el Parlament d'Atenes, on es va iniciar el debat previ a la crucial votació d'avui d'unes mesures d'austeritat noves i dures a fi d'esquivar la fallida del país. Fonts policials informaren de 24 ferits lleus, 21 dels quals policies, 22 detinguts i danys materials de diversa índole durant les protestes de carrer d'ahir a la capital grega, però els mitjans locals asseguraven que el nombre de lesionats és molt més alt.

La violència es va desencadenar a la part inferior de la plaça Sintagma després del final de les manifestacions multitudinàries convocades pels sindicats majoritaris, en el marc de la primera jornada de la vaga general de 48 hores que ha paralitzat el país per rebutjar les dures mesures d'ajust, amb pujades d'impostos i retallades socials.
La premsa grega calcula que unes 20.000 persones participaren en les protestes, xifra substancialment inferior a la de devers 50.000 manifestants en les marxes de la vaga general anterior.

Igual que en altres ocasions, en dispersar-se la manifestació, diversos grups de manifestants violents amb el rostre cobert amb passamuntanyes i mocadors convertiren el centre d'Atenes en un autèntic camp de batalla.
Grups d'encaputxats amb banderes negres, símbol dels anarquistes, emprengueren accions aparentment organitzades en les quals atacaren els agents amb bombes incendiàries. En passar, aquests grups trencaren aparadors i vidres de cotxes, calaren foc a tendals i contenidors, i incendiaren dos vehicles d'una empresa grega de telefonia perquè els confongueren amb unitats mòbils de televisió.

Mentrestant, en el Parlament, la Comissió de Finances va aprovar la llei marc que acompanya l'impopular paquet de mesures d'austeritat i privatitzacions per valor de 78.000 milions d'euros, la votació de les quals es preveu per a avui mateix. Els diputats de la majoria governamental socialista aprovaren el projecte de llei, mentre que l'oposició al complet el rebutjà, en un resultat que bé podria ser el preàmbul del que pot ocórrer avui.
"De l'aprovació de les mesures i del projecte de llei depèn que la Unió Europea (UE) i el Fons Monetari Internacional (FMI) lliurin a Grècia el cinquè tram de 12.000 milions d'euros del (primer) rescat", segons insistí ahir el ministre grec de Finances, Evangelos Venizelos. "La prioritat de les mesures és assolir un superàvit primari cap a 2012", va afegir.

A la caça dels dissidents

El primer ministre grec, Iorgos Papandreu, va continuar ahir intentant assegurant-se el vot dels seus correligionaris i convèncer els diputats dissidents, de moment dos d'un total de 155, que han deixat entreveure que hi votaran en contra. L'oposició conservadora de Nova Democràcia, que votarà contra les mesures, però que també té "rebels" a les seves files, va fer saber de manera extraoficial que expulsarà aquells que se separin de la línia del partit.

El vot pot ser, per tant, molt ajustat, ja que l'aprovació del paquet requereix la majoria absoluta, és a dir, com a mínim 151 dels 300 escons de la Cambra. Els socialistes disposen de 155 escons. En el cas que surti el "sí", la tensió continuarà igualment fins demà, quan es votarà una llei especial per permetre l'aplicació immediata de les noves lleis. Si el Parlament dóna el vistiplau a ambdós projectes de llei, el nou totpoderós ministre d'Economia acudirà a la reunió extraordinària de l'eurogrup del 3 de juliol per iniciar la negociació d'un nou rescat, d'uns 110.000 milions d'euros.