Rosell (CEOE), Toxo (CCOO), Zapatero, Gómez, Méndez (UGT) i Terciado (CEPYME), quan signaren el pacte social. | Efe

TW
0

La setmana passada, i malgrat ser "a quinze minuts" d'un acord, en paraules del líder de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, patronal i sindicats varen rompre les converses per arribar a un compromís sobre la reforma de la negociació col·lectiva. Per tant, i com ja ho va anunciar, el Govern legislarà per compte seu. Ahir, l'Executiu remeté als agents socials l'avantprojecte de llei de reforma de la negociació col·lectiva, que aprovarà demà. Una de les mesures que adopta és que el termini per negociar un conveni col·lectiu després de denunciar-lo serà de vint mesos i, en cas que no s'arribi a un acord, "es mantindrà la vigència del conveni col·lectiu" anterior.

Segons explica el text, el termini de denúncia dels convenis col·lectius per començar a negociar-ne la renovació serà de tres mesos abans que acabi la seva vigència. Des de la denúncia, s'estableix un termini de vint mesos com a màxim per negociar el nou conveni. Mentre duri aquell període, empresaris i treballadors podran adoptar acords parcials per modificar-ne alguns continguts i que les empreses es puguin adaptar a les circumstàncies. Però si no s'arriba a un acord, "es mantindrà la vigència del conveni col·lectiu", és a dir, es reprendrà el conveni col·lectiu caducat. Abans d'arribar a aquest punt, s'acudiran a compromisos en l'àmbit estatal i autonòmic per intentar resoldre les discrepàncies. En aquests casos, el laude arbitral tindrà la mateixa eficàcia jurídica que els propis convenis. Tanmateix, si empresa i sindicats no se sotmeten a aquests procediments, o aquests no haguessin solucionat les diferències, "es mantindrà la vigència del conveni col·lectiu".

Salaris

Una altra de les mesures que adopta l'Executiu és que les empreses podran desmarcar-se dels convenis sectorials i establir el seu propi salari base i els complements salarials, encara que només ho podran fer "quan la situació i perspectives econòmiques poguessin veure's danyades". El conveni d'empresa tindrà prioritat sobre altres d'àmbit superior. Però quan es faci, s'haurà de deixar clar de quina manera tornarà a la convergència amb els salaris que estableixi el conveni col·lectiu d'àmbit superior.

Hores extra

Una altra de les mesures que adopta l'esborrany és que el conveni d'empresa també podrà decidir sobre l'abonament de les hores extraordinàries, modalitats de contractació, l'adaptació a l'àmbit de l'empresa del sistema de classificació professional dels treballadors i les mesures per afavorir la conciliació entre la vida laboral, personal i familiar. A més, l'empresari podrà disposar amb caràcter general del 5% de la jornada de treball anual per distribuir-la de manera irregular, llevat que s'arribàs a un altre acord amb els representants dels treballadors. Aquest percentatge és inferior al 15% que havia establert com a mínim la CEOE en la seva darrera proposta del 2 de juny i els sindicats varen indicar que va ser la causa que s'acabassin les negociacions. Amb aquesta proposta, el Govern resol una part de les qüestions relatives a la flexibilitat interna, que podran pactar-se en els convenis col·lectius d'empresa, sense perjudici del que es determini en els sectorials.

Reaccions

Mentrestant, el Govern veu "receptius" els partits amb la seva reforma de la negociació col·lectiva i espera que rebi el màxim de suports, mentre que als que els tocarà aplicar-la, empresaris i sindicats, no els agrada i esperen que l'Executiu la rectifiqui abans d'aprovar-la. El Ministeri de Treball continuà explicant ahir la seva proposta de reforma als partits que li quedaven, entre els quals hi havia el PP, com també a la patronal CEOE. En canvi, als sindicats CCOO i UGT ho farà avui.

El president de la CEOE, Joan Rosell, considerà la proposta de Treball "decebedora" i considerà que està "bastant desequilibrada" a favor dels sindicats CCOO i UGT, per la qual cosa espera que el Govern la rectifiqui. Per Rosell, això es deu que Treball no ha recollit els "principis d'acord" que la CEOE aconseguí amb els sindicats abans que les parts donassin per trencades les negociacions. Per part seva, el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i el d'UGT, Cándido Méndez, advertiren el Govern que la reforma corre el risc de quedar en "paper banyat" si patronal i sindicats no es posen d'acord en alguns aspectes.