Joana Barceló, i el director general de Planificació Estratègica en funcions, Llorenç Pou, oferiren ahir la darrera roda de premsa. | S. AMENGUAL
L'inici de la temporada turística queda palès en les dades d'atur del mes de maig. Les Balears són la comunitat que registra el major descens de desocupats respecte del mes d'abril i on més creix l'afiliació a la Seguretat Social en termes intermensuals. El mes passat a les Illes hi havia 75.772 persones sense feina, fet que suposa un 8,3% menys (6.856) que l'abril i un 2,6% manco (2.023) que el maig de 2010. El Govern balear en funcions valora aquest descens de manera positiva.
Pel que fa a les afiliacions, el maig se'n registraren 436.097 a Balears, cosa que suposa un increment de 37.973 (9,54%) respecte de l'abril passat, "l'augment més gran d'un mes de maig des de l'any 2006", manifestà el director general de Planificació Estratègica en funcions, Llorenç Pou. De fet, "un de cada tres nous llocs de feina generats el maig a Espanya és de les Illes", digué Pou.
Tanmateix, la creació d'ocupació encara presenta signes negatius respecte del maig de l'any passat. El nombre d'afiliats baixà un 0,46% en termes intermensuals, fet que implica 1.996 afiliacions manco. Això no obstant, Pou aclarí que es tracta d'una mitjana del maig i es mostrà convençut que amb la dada final del mes "hi haurà creació neta d'ocupació". "El sector turístic és el motor de la recuperació a les Balears", manifestà la consellera de Turisme i Treball en funcions, Joana Barceló, qui també posà especial èmfasi en els resultats de les polítiques actives d'ocupació que s'han engegat aquesta legislatura. Barceló manifestà que "per mantenir el creixement positiu de llocs de feina en acabar la temporada s'ha d'incentivar la inversió en el sector turístic i poder estirar de la construcció".
Valoracions
El PP valorà la disminució de l'atur a les Illes, encara que lamentà la poca pujada del nombre d'afiliats a la Seguretat Social "malgrat haver-se iniciat ja la temporada turística". El portaveu popular, Toni Fuster, afirmà que al ritme "tan lent" al qual es mou l'afiliació "és impossible que es redueixi de manera considerable el nombre d'aturats a les Balears". Per això, considerà que és "summament urgent" treballar per a la reactivació de l'economia balear i aconseguir així invertir la tendència a la baixa dels últims anys".
Els sindicats, per part seva, feren una crida al futur Govern de José Ramón Bauzá en matèria laboral. USO li reclamà que "no s'oblidi de la realitat: 75.772 aturats a l'inici de la temporada turística". D'altra banda, CCOO -que valorà la baixada de l'atur- instà l'Executiu de Bauzá a "prioritzar la creació d'ocupació i a mantenir el diàleg social". El secretari d'Acció Sindical d'UGT, Manuel Pelarda, lamentà que "l'actitud irresponsable del món empresarial estigui provocant que continuï caient l'afiliació mitjana, mentre s'augmenta l'arribada de turistes, hi ha un creixement moderat del PIB i el consum es reactiva".
13 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
jimy si ell no hi te res a veura, fa més de un mes que som la comunitat que mes ha raduit l´atur, mira que heu ets igonorant.
i ara que vol el pp posarse les medalles de la feina que ha fet el govern de n´antich, no si a la llarga la gent se n´adonará que han fet molt bona feina, mesions que no heu feran la metiad de be els pperos.
Por encima de cualquier análisis, es una buena noticia
era ironia, ferran, però gràcies pel raonament. almenys algú raona amb arguments, i no com als temes de llengua i Circulos i altres herbes..
Bon dia, Roc. Son en Ferran. Som geògraf i estic especialitzat en demografia. T'he de corregir. La immigració és refereix a qualsevol flux de població que es produeix des d'un punt de sortida al d'arribada, que és qui el comptabilitza. En aquest cas, immigrant és qualsevol persona nascuda fora de l'àrea des d'on es fa l'estudi. Jo, per exemple, som menorquí i visc a Mallorca; som, per tant, immigrant. El concepte d'immigració no té res a veure amb la categoria jurídica de nacionalitat. Ja sé que els romanesos formen part de la Unió Europea i mai no els comptabilitzaria com extracomunitaris, però insisteixo, no s'ha de confondre el tema de la migració amb el tema de la nacionalitat.
ferran, els romanesos no computen com a immigrants. són part de la 'benvolguda integració comunitària', talment com un francès i un alemany
Permeteu-me un comentari sobre la immigració. És cert que coincidint gairebé amb el final de s.XX s'han produït corrents migratoris massius internacionals de població en recerca de feina a l'Estat espanyol i, on més intensos han estat és, precisament a les Illes Balears. Actualment, la tendència s'ha invertit i les dades provisionals de 2011 mostren un descens dels estrangers residents (a les IB la situació és d'estabilitat amb un molt petit creixement). Això no vol dir que no hi hagi moviments d'entrada. Per exemple, decenes de milers de romanesos continúen entrant actualment a l'Estat; milers de xinesos..., però, alhora, retornen decenes de milers d'equatorians, bolivians..... Les migracions sempre s'han produït i sempre es produiran. Ens hem d'acostumar a conviure-hi. Si no hi ha feina a l'Estat o a les Illes, disortadament, no hi haurà més solució que emigrar, qui pugui oferir alguna capacitat que interessi a les societats receptores (per això, cal estar ben format i conèixer idiomes, pe) o emprendre el camí del retorn, com alguns ja han fet. Sigui com sigui, el problema és complex i la crisi profunda. No hi ha cap solució màgica. El gir electoral crec, és le crit desesperat de la societat que no en veu la sortida als problemes actuals.
Qualsevol dada que indiqui que l'atur baixa ha de ser valorat positivament. Tot i amb això, la taxa interanual continua augmentant. Els qui han comentat que les contractacions actuals són temporals i de baixa qualificació tenen tota la raó, però al menys són contractacions. Si l'activitat turística és estacional sempre les contractacions són estacionals. Us posaré un exemple proper. La meva germana ha obert enguany una botiga turística. Aquesta setmana ha hagut de pagar les nòmines de 3 treballadores i les vendes no produeixen ni per cobrir les despeses. Ella espera que amb l'activitat de juny, juliol i agost, pugui cobrir despeses i tenir alguns beneficis, però ningú no li ho garanteix. A partir d'octubre tancarà, ja que no hi ha clients a la zona hotelera. Aquesta és una història similar a la de molts petits empresaris i treballadors de les Illes.....
Ès la població emigrant que hi ha de més. L'Estat té un 47 milions de habitants, però hauria de tenir 39'2 milions que tenia l'any 1996 sense gaire augment de la població activa del mercat de treball. Dit de una altra manera si no tenguessin emigrants encara tendríem el mateix atur que l'any 1996.
efecte pepé.... ouh yééé! següent pas: a hablar todos en castellano (modalidad mellorquina per supuesto!)