Les exportacions van créixer en el primer trimestre un 5% respecte als tres mesos anteriors i un 11,2% respecte a un any abans, cosa que va permetre compensar la tímida demanda nacional sobre l'economia espanyola, provocada per l'estancament del consum de les llars i la caiguda de la inversió. D'acord amb les dades detallades del PIB publicades avui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'economia va avançar el 0,3% entre gener i març (segons es va avançar la passada setmana) gràcies a l'aportació positiva del sector exterior, impulsat per la fortalesa de les exportacions de béns (7,6%) i malgrat el repunt de les importacions (3,9%). Al contrari, l'aportació de la demanda nacional va continuar sent negativa, com a conseqüència del nul creixement trimestral del consum de les llars i de la falta d'inversió en béns d'equip, mentre que el capital destinat a la construcció va continuar caient (2,5%), encara que a un ritme menor que el trimestre anterior.
També va ser negativa l'evolució de l'ocupació, ja que en el primer trimestre es van destruir més de 240.000 llocs de treball a temps complet en un any, la qual cosa suposa una caiguda interanual de l'1,4%. Davant les famílies, que no van gastar gens entre gener i març, la despesa de les administracions públiques va créixer l'1,4%, el que va possibilitar que el consum final augmentàs quatre dècimes respecte al tancament de 2010. En termes interanuals, l'economia va créixer el 0,8%, gràcies a l'aportació positiva de la demanda externa, que va passar d'1,2 a 1,4 punts, mentre que la demanda nacional -consum i inversió- va restar sis dècimes, el mateix que en el trimestre precedent.
Del costat de l'oferta, totes les branques d'activitat van registrar creixements interanuals més grans que els del trimestre anterior, llevat d'en el cas de la construcció, que va disminuir el 5,4%, quatre dècimes menys que en el període precedent. Si es té en compte la variació intertrimestral, a més de la construcció va baixar lleugerament l'activitat al sector serveis (0,1%). Totes les branques d'activitat van presentar descensos en l'ocupació, encara que es va perdre menys en la construcció i en els serveis de mercat, i més en les branques primàries -agrària i pesquera- i en els serveis que no són de mercat.
Així, la caiguda de l'ocupació en la construcció va passar de l'11 al 8,7%, mentre que en els serveis de mercat ho va fer del 0,6 al 0,3%. També destaca la destrucció de llocs de treball en l'agricultura i la pesca, de l'1,4% davant el creixement del 4,7% del trimestre precedent, i en els serveis de no mercat, del 0,3% davant d'un increment del 0,8% tres mesos abans. El nombre d'hores efectivament treballades per les persones ocupades va augmentar el 0,3% en el primer trimestre, a causa del creixement de l'1,7% de la jornada mitjana a temps complet.
D'acord amb les dades del PIB i de l'ocupació, la variació anual de la productivitat aparent per lloc de treball equivalent va pujar dues dècimes, fins al 2,2%, mentre que el creixement de la productivitat aparent per hora efectivament treballada es va reduir del 2,2% al 0,5%. La remuneració dels assalariats va reduir un punt i mig el seu descens, fins al 0,2%, conseqüència de la virtual estabilització en la disminució del nombre d'assalariats (1,2%) i de l'augment de la remuneració mitjana, que va passar de caure el 0,4% a créixer l'1%. Així mateix, el cost laboral per unitat de producte va descendir l'1,2%, encara que menys que en el trimestre anterior. D'altra banda, el PIB valorat a preus corrents va avançar sis dècimes el seu creixement interanual, fins al 2,6%.
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
I si el consum s'estanca no és per plaer; la gent té mal arribar a final de mes. Així s'aguditza la crisi i els exportadors alemanys s'hauran d'empassar els seus productes . Tot plegat amb els polítics institucionals actuals tenim assegurats 15 anys més de crisi i la desfeta política i social europea.