L'OCDE empitjora la previsió de recuperació de l'economia espanyola

La reducció d'aquest índex, que mesura les perspectives de creixement a partir de l'anàlisi de diversos indicadors

TW
1

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) va reduir ahir nou centèsimes les perspectives de recuperació de l'economia espanyola el març passat, quan l'indicador compost mensual es va situar en 102,24 punts. La reducció d'aquest índex, que mesura les perspectives de creixement a partir de l'anàlisi de diversos indicadors, va ser de nou centèsimes respecte de febrer, però d'1,03 punts si es compara amb el d'un any abans.

El retrocés de l'indicador espanyol contrasta amb l'augment del de la zona euro, que avançà prop de 5 dècimes en comparació amb l'abril de 2010, i del registrat en el conjunt dels països de l'OCDE, que millorà 1,46 punts, assenyalà l'organització en un comunicat. L'indicador espanyol no ha deixat de deteriorar-se en un any, amb l'única excepció de desembre passat, quan es mantingué estable respecte de novembre en 102,4 punts.

L'OCDE indicà, a més, que els senyals d'expansió econòmica continuen als Estats Units, Canadà i en economies emergents, com la Xina i Rússia, mentre que va notar una "certa divergència" amb els països de la Unió Europea, excepte Alemanya, on es detecten signes d'alentiment. L'indicador va pujar 1,5 dècimes fins a 103,17 punts en el conjunt dels països de l'OCDE.

Sense rescat

D'altra banda, el Govern alemany destacà ahir que l'Estat espanyol ha adoptat un programa "molt estricte" de reformes econòmiques, amb el qual s'ha allunyat substancialment de Grècia, Irlanda i Portugal, els països membres de l'eurozona que han recorregut al rescat europeu. El portaveu del Ministeri de Finances germànic, Martin Kotthaus, aprofità una compareixença rutinària per diferenciar indrets com Espanya, "que han aplicat un programa de reformes molt estricte", d'altres països objecte "de preocupació". Mentrestant, el polític populista Timo Soini, líder del partit euroescèptic Vertaders Finlandesos, dubtà de la solvència del sistema financer espanyol en un article publicat en The Wall Street Journal, en què va criticar durament el rescat dels països europeus en crisi.