Manera xifrà l'economia submergida balear entre el 18 i el 20% del PIB. | Joan Riera

TW
2

El ministre de Treball i Immigració, Valeriano Gómez, assegurà que el Govern manté la "disposició" a aprovar el pla per aflorar ocupació submergida en el Consell de Ministres de demà a través d'un reial decret llei, després de subratllar que aquestes mesures no es varen incloure a l'"agenda del diàleg social" i que s'han de prendre "aviat" per aprofitar la conjuntura econòmica. "En vista de les propostes i les objeccions del pla (pels agents socials), el Govern prendrà les seves decisions en un decret llei que aprovarà divendres", va expressar el ministre ahir.
Gómez també recordà que l'Executiu decidí obrir un període de consultes amb els sindicats i empresaris, però no un de negociació "habitual" amb temps per a l'intercanvi de posicions.

Els secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, varen mostrar rebuig a la darrera proposta remesa pel Govern, ja que hi troben a faltar una lluita "decidida" contra el frau fiscal i temen que les noves mesures d'aflorament acabin precaritzant encara més el mercat de treball. "El pla pot ser molt benintencionat, però no crec que doni els resultats que desitjaríem tots", va dubtar Méndez. A més des de la CEOE, José María Lacasa no es mostrà convençut amb el pla.

Autònoms

La Federació d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA) lamentà que el Govern, "una vegada més, doni l'esquena als autònoms" en el pla contra l'economia submergida. "El pla no serà efectiu si no inclou mesures dirigides a aflorar l'activitat del milió d'empresaris fantasmes que s'estima que hi ha a Espanya", indicaren en un comunicat.

El ministre descartà que el pla estigui acompanyat d'una amnistia per emergir l'ocupació en negre, sinó que es tracta de donar "uns dos o tres mesos" perquè les empreses optin per l'aflorament una vegada s'aprovi el decret llei. Gómez indicà que després d'aquests "mesos" es produirà un "increment substancial important" de les sancions per mantenir ocupació submergida. El ministre només concretà que aquestes "facilitats" es refereixen als recàrrecs de les sancions i a l'ajornament en els deutes de les empreses a la Seguretat Social. Aclarí que el pla preveu aflorar ocupació a través dels contractes temporals, però només per a les ocupacions en negre i amb una durada mínima de sis mesos.

8% del PIB

Els tècnics d'Hisenda calculen que l'ocupació submergida mou uns 82.500 milions d'euros, xifra que suposa gairebé un 8% del PIB anual a l'Estat. A més, mostren els dubtes respecte del pla i demanen que sigui "més ambiciós i d'ampli" calat i que inclogui mesures contra el frau tributari.

Pelarda (UGT) no veu amb bons ulls el pla

El secretari d'Acció Sindical d'UGT a les Balears, Manuel Pelarda, censurà que el pla per fer aflorar l'economia submergida del Govern espanyol "amnistiarà els explotadors dels treballadors en negre", tenint en compte que, si se'ls regularitza abans del 30 de juny, l'Executiu "no els sancionarà i alhora no hauran d'assumir la cota dels treballadors més enllà de l'1 de gener de 2011". Pelarda considera que el que fa falta per aflorar l'economia submergida és un pla integral que faci "emergir el treball en negre" i que "combati amb les armes necessàries el frau fiscal", que a Espanya "supera el mig bilió d'euros anuals". D'aquesta manera, titllà de "coix" el pla presentat per l'Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero.