Els membres de la plataforma demanaren una audiéncia al president Antich durant una visita a Menorca. | Tolo Mercadal
Els menorquins estan en peu de guerra. Cansats d'un transport aeri "clarament insuficient i costós", s'ha constituït la plataforma ciutadana El transport aeri ofega Menorca, que canalitza "tota la indignació dels menorquins". L'entitat ja ha recollit devers 14.000 signatures de suport i espera arribar a les 20.000 abans del 2 de maig, quan és previst que es reuneixin amb el president de les Balears, Francesc Antich, per exposar-li aquesta problemàtica. També tenen programada una protesta musical amb actuacions de grups de l'illa.
Segons explicà el portaveu de la plataforma, Anton Soler, de moment només s'han reunit amb la directora general de Transport Aeri i Marítim del Govern, Joana Amengual, i estan pendents d'un encontre amb la consellera de Turisme, Joana Barceló. Tanmateix, són conscients que les dificultats són a Madrid. "Sabem que, quan es traslladen les peticions al Govern estatal, tot queda aturat", manifesta el portaveu de l'associació.
Per això, aquesta entitat ha enviat una carta al ministre de Foment, José Blanco, després d'haver-li fet arribar ja la seva preocupació i de no haver-ne rebut cap resposta. "Estam decebuts davant aquesta falta de consideració, perquè creim que les formes són imprescindibles per a una bona entesa. Lamentablement, detectam molt poca sensibilitat per part seva respecte d'una problemàtica que afecta tot Menorca", sosté la missiva.
Comunitat real
Fa molts d'anys que els ciutadans de Menorca tenen el mateix problema i l'objectiu d'aquesta plataforma és aconseguir unes conneixons aèries "eficients i assequibles per atreure el progrés econòmic i social a l'illa" i "lligar la idea de Comunitat Balear amb les condicions del trànsit d'aeronaus". Asseguren que les Balears "només seran una comunitat real quan cada illa tingui un transport aeri que permeti una comunicació fàcil i assequible entre totes elles i amb la Península". Cal pensar que, a banda de la manca de connecitivitat, un preu excessivament elevat fa sovint inviables els desplaçaments amb avió.
La plataforma exigeix a les autoritats menorquines que instin el Govern autonòmic "a recordar-se de les germanes petites" i que l'Executiu balear insti l'Estat a donar una resposta "clara i urgent a les necessitats de la nostra illa en matèria de transport aeri i, igual que es destinen, amb els impostos de tots, recursos a l'AVE, al ferrocarril i als aeroports de l'arxipèlag canari, se'n destinin també per a Menorca".
Tot i que ja fa anys que les connexions amb Palma es declararen servei públic de compliment obligat, els ciutadans de Menorca han d'afrontar imports "excessius" per desplaçar-se a Mallorca. Es tracta d'un trajecte que, en moltes ocasions, no és per plaer, sinó per motius laborals o de salut. "De vegades, ens surt més barat fer escala a Barcelona que no pas volar directament a Ciutat", indica el delegat de l'Associació d'agències de viatge (Aviba) a Menorca, Antoni Julià.
Precisament el Govern balear elaborà una comparativa de preus -vegeu-ne el gràfic adjunt- que trameté a Madrid per exposar la problemàtica de les illes menors. De moment, però, tot ha quedat en estudis i els menorquins paguen els bitllets d'avui a preus astronòmics.
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
El Consell de Menorca pot resoldre i abaratir els preus. Basta llogar un avió durant 8 hores per dia. Un avió de unes 150 places. Posar una tarifa de 70 euros per passatge. El preu de lloguer de aquesta casta de avions es inferior a 10.000 euros per hora. Se pot començar per Menorca-Barcelona, Barcelona-Menorca, Menorca-Mallorca, Mallorca-Menorca, Menorca-Madrid i Madrid-Menorca. Una advertència els passatges han de tenir el mateix preu tant si se va a Madrid, Barcelona o Palma (70 euros per exemple). No hi ha de haver descomptes i només per residents de Menorca.