El preu dels aliments es multiplica per més de quatre des del camp fins a la botiga

L'índex que elaboren organitzacions de consumidors fet públic ahir posa de manifest aquesta diferència

TW
0

El preu dels productes agraris es va multiplicar per 4 des de la seva cotització al camp fins a la venda al públic a la botiga el març, segons va informar ahir la Unió de Consumidors d'Espanya (UCE). Així l'IPOD de març, l'índex realitzat per les associacions de consumidors COAG, UCE i CEACCU, que mesura la diferència entre els preus d'origen i destinació dels aliments, en torna a donar un resultat que supera els quatre punts (4,07).

Amb tot, s'ha registrat un descens en comparació amb la dada del diferencial de febrer, que era del 4,35. Aquesta baixada es deu a l'augment de preus dels productes en origen, ja que els agricultors s'han vist obligats a incrementar el preu dels productes a causa de les pujades experimentades en el rebut del llum, el gas i els carburants. Així, l'índex agrícola se situa en el 4,23, quatre dècimes menys que el mes passat.

Els més cars

El carabassó (7,41), el cogombre (9,10) i les tomàtigues (7,19) són els aliments que més vegades multipliquen el seu preu des del camp fins a la taula. La llimona, un clàssic en aquest rànquing, continua amb l'habitual tendència i augmenta el preu fins a més de set vegades (7,4) abans d'arribar al consumidor. Davant una aparent estabilitat en els preus de destinació respecte del mes anterior, el bròquil i la pera sobresurten per augmentar el seu cost per al ciutadà entre un 6% i un 10%, respectivament.

Per contra, l'índex ramader (3,37) sí que continua amb una tendència alcista i supera amb 12 dècimes la dada de febrer (3,25). Les repercussions de l'augment en el preu del llum, el gas i els carburants recauen de la mateixa manera en els productes ramaders i obliga els productors a incrementar el preu en origen, menys el be i el pollastre, que descendeix en origen al 2,56 i al 0,92, respectivament. Les tres organitzacions de consumidors, davant aquestes dades, reiteren el compromís per a una alimentació lliure de pràctiques especulatives. A més, consideren necessari obrir un procés de diàleg i negociació amb consumidors representats i agricultors per plantejar noves línies d'actuació en aquest sector.