Les associacions de restauració de CAEB i PIMEM es reuniren ahir al saló d'actes de Sa Nostra de Son Fuster. | M.À.C.
La lluita de bars i restaurants de les Balears en contra de la Llei antitabac del Govern central només ha começat. Les patronals del sector, CAEB i PIMEM, dugueren a terme ahir horabaixa una assemblea amb els associats per acordar les mesures de protesta que emprendran en els propers dies. En un acte que donà cabuda a poc més de 150 persones, es decidí fer un dia de tancament patronal. Això és, bars i restaurants de Mallorca baixaran la barrera durant una jornada en senyal de protesta per la nova normativa -vigent des del passat 1 de gener- que prohibeix fumar en tots els establiments d'hostaleria.
El sector sempre s'ha mostrat contrari a aquesta mesura i, per això, ja fa temps que es començaren a mobilitzar per evitar que la Llei antitabac prosperàs. Tanmateix, serà a partir d'ara quan es faran sentir, ja que, a més del dia de tancament patronal, s'acordaren altres mesures de rebuig a aquesta nova normativa. Així, segons explicà el president de PIMEM Restauració, Juan Cabrera, en la reunió d'ahir també es debateren altres mesures de pressió, com ara apagar les màquines expenedores de tabac dels locals i convocar una manifestació contra la Llei del Govern de Zapatero.
Per part seva, la presidenta de l'associació de CAEB Restauració, Pilar Carbonell, manifestà que les dues patronals es reuniran els propers dies amb els principals partits polítics de les Balears amb l'objectiu de "demanar-los un compromís" per modificar aquesta normativa. Amb tot, ni les dates d'aquestes trobades ni les de les mobilitzacions encara no s'han concretat. Per això, aquesta setmana les associacions es tornaran a reunir per començar a elaborar el calendari de protestes. Tanmateix, segons detallà Carbonell, si bé tant la manifestació com el tancament d'establiments es desenvoluparan abans de l'inici de la pròxima temporada turística, "probablement en els pròxims dos mesos", les màquines expenedores de tabac s'apagaran de manera "imminent. El sector sosté que les pèrdues arran de la normativa són d'entre un 30 i un 35% en el cas de bars i cafeteries, mentre que els restaurants acumulen pèrdues d'entorn el 20 i el 25%.
16 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Com a ex-fumador , fa molt de temps que no entr a un bar o restaurant on es pugui fumar. Crec que és molt greu haver d'aguantar el fum quan no en vols, que no poder fumar quan ho vols fer. Per mi, aquest grapat de mafiosos poden tancar un dia, un mes o per sempre, allà ells.
M'agradaria veura en plena temporada turística els hotels, bars i restaurants costaners tancar.un dia sencer!!!..Si això passa, es que Mallorca ja no es Mallorca, es una cosa millor.
Quina ignorància hi ha a n'aquesta terra,Déu meu.
Idò jo, com a fumador a favor de la llei antitabac, deixaré d'anar a bars que secundin la vaga. A veure si són un poc civilitzats aquests restauradors...
Pobrets no poden estar 90 dies sense fumar!!!!
Jo ho tenc clar, si tornen deixar fumar jo que me plantejaré no tornar a entrar a un bar. Estic content de poder sortir a sopar i de copes sense fer pudor (o pesta en molts de casos) de fum. La gent que fuma no pensa en els que no fumam i tampoc són conscients de l'addicció que pateixen. Si algú no pot aguantar 12 hores de vol + 1 d'aeroport, que cerqui altres medis de transport. No l'oliguen a volar.
Recristo què ho són de pesats aquests baristes! Estic fart de tanta queixa. Una llei és una llei i prou. Que se`n vagin a obrir un bar a Senegal, que són més permissius.
Com si tanquen tot un mes... No s'ha de cedir a les presions d'aquesta genteta perquè no són ells els que paguen les despeses sanitàries derivades dels càncers que dia a dia creixen per tot arreu. Si volen que fumin als seus locals que facturin les despeses d'oncologia a la patronal de la restauració.
Segur que tots voltros duis cotxe i tirau més fum a l'atmosfera que un fumador... Per què no vos jutjau a voltros primer?... Totalment d'acord: A N'HI HA PROU DE FUM. Ni fum de cotxes, ni de tabac, ni de cohets de Sant Sebastià, etc. O és que el fum de tabac és fum i la resta no?
Aparte de la modificación de la ley en cuanto a bares y restaurantes, hay que contemplar urgentemente la instalación de zonas para fumadores en los aeropuertos. Tan sólo España e Italia desprecian al fumador hasta estos extremos. Después de 10 ó 12 horas de vuelo sin poder fumar, aterrizar en un aeropuerto Español, y para mas inri, tener que pasar varias horas en tránsito para llegar al destino final sin la menor posibilidad de encender un cigarrillo, es como poco una tortura como castigo por haber caído en las garras de un negocio del gobierno. En el resto de aeropuertos Europeos hay zonas habilitadas para fumadores, lo que da una idea de quienes siguen siendo civilizados y quienes siguen siendo mas Quijotes que nunca.