TW
0

Les empreses d'economia solidària de les Balears van generar un volum d'activitat de 56,7 milions d'euros l'any 2008. Així ho posa de manifest la tesi doctoral de Patrícia Horrach, Responsabilidad social y contabilidad en las empresas de economía solidaria. Estudio teórico y aplicación en Illes Balears, defensat a la Universitat de les Balears (UIB). D'aquests 56,7 milions, un 59% corresponen als derivats de l'activitat mercantil i la resta, als recursos generats a través de subvencions, donacions i quotes. El valor afegit brut generat per l'economia solidària el 2008 va ser de 38,49 milions d'euros, corresponents al 0,17% del valor afegit brut de l'economia balear en el mateix exercici. La reinversió dels beneficis és la tònica general de la totalitat de les entitats, fins i tot en les constituïdes com a mercantils, sosté la tesi.

En aquest treball, Horrach ha revisat els aspectes normatius sobre les obligacions en matèria d'informació econòmica i social a les quals estan obligades les empreses d'economia solidària, depenent de la seva forma jurídica: entitats sense ànim de lucre, societats mercantils, cooperatives i des de l'àmbit sectorial, empreses d'inserció i centres especials d'ocupació. A més, s'ha analitzat com la comptabilitat financera és capaç d'integrar i transmetre l'objecte social i els aspectes de solidaritat en aquestes entitats i s'ha desenvolupat una proposta perquè la informació comptable transmeti la valoració econòmica dels components de solidaritat en determinades organitzacions: les empreses de comerç just i els centres especials d'ocupació, que s'han analitzat detalladament.
Així, en l'àmbit aplicat, la investigació ha permès conèixer la configuració econòmica i social del sector. L'economia solidària a les Illes Balears la formaren un total de quaranta entitats operatives l'any 2008, amb un 55% d'entitats constituïdes sense finalitat lucrativa i un 45%, com a societats anònimes i limitades. Per objecte social, un 60% de les organitzacions estan registrades com a centres especials d'ocupació i un 2%, com a empreses d'inserció. La resta corresponen a altres entitats també dedicades a la integració laboral i un 15% tenen com a objecte social el comerç just.

Així mateix, la tesi conclou que l'economia solidària el 2008 va ocupar 1.654 persones, que correspon a mig punt de l'ocupació balear. D'aquesta xifra, un 40% correspon fonamentalment a persones amb discapacitat i altres perfils en risc d'exclusió. Destaca l'estabilitat de la contractació, amb un percentatge d'ocupació indefinida del 74%, onze punts per sobre de la contractació estable mitjana en l'economia balear.