El secretari d'Acció Sindical i Ocupació de la Federació de comerç, hosteleria i turisme de CCOO (Fecoht) a les Illes, Ginés Díez, considera que "no és dolent" que hi hagi tants contractes d'aquests tipus, ja que "és una manera perquè aquests treballadors no perdin l'antiguitat". Amb tot, és conscient del que suposa un contracte d'aquestes característiques.
Transformació
Així mateix, l'any passat, el mes de setembre, fins a 2.275 contractes indefinits es transformaren a fixos discontinus, un nombre similar a altres setembres, encara que una mica superior. En aquest punt, cal indicar que aquesta transformació coincideix amb el final de la temporada turística i quan s'acaba la feina en moltes empreses de l'Illa. Tot i no ser una dada especialment positiva, Díez sosté que és un "avanç" el fet que els contractes es converteixin en fixos discontinus i no s'extingeixin. "Malgrat que es perden empleats fixos, es mantenen els contractes i la seva situació", puntualitza el sindicalista.
De fet, els sindicats de les Balears sempre han mostrat preocupació per les condicions d'aquests treballadors en qualsevol negociació col·lectiva, tant en l'àmbit autonòmic com estatal. Precisament, aquesta va ser i és una de les principals sensibilitats amb vista a la recent aprovada reforma de les pensions, que allarga l'edat de la jubilació a 67 anys, amplia els anys de cotització per poder cobrar la pensió completa i amplia el període per al seu càlcul. Això no obstant, després d'assolir un acord amb Govern i patronal respecte d'aquesta qüestió, els sindicats mantenen que els fixos discontinus no se'n veuran perjudicats. Això sí, s'ha de garantir que almanco treballin sis mesos a l'any, encara que allò més desitjable seria que ho fessin nou mesos.
Desestacionalització
Els sindicats, però, creuen que per garantir la pensió d'aquests treballadors cal fer una reforma del mercat laboral i, en el cas de l'Arxipèlag, que s'aposti per allargar la temporada turística. Perquè això fos possible, s'hauria de fer una aposta clara per la desestacionalització, cosa que "no s'ha dut a terme", segons Díez. "Pel bé de l'economia balear, s'ha de fer feina per aturar l'increment de fixos discontinus i que puguin treballar tot l'any", puntualitzà.
Els sindicats, en contra de canviar els usos turístics
Mentre que els sindicats reclamen que es mantinguin tots els llocs de feina -i fins i tot que s'allarguin els contractes tant de temps com sigui possible-, la societat balear viu immersa en el debat de l'oferta hotelera obsoleta i excessiva. Tanmateix, més enllà de la Platja de Palma, encara no s'ha plantejat seriosament cap altre projecte, a excepció d'algun cas aïllat.
En qualsevol cas, els sindicats es mostren contraris a legalitzar el canvi d'ús dels establiments hotelers. "No pot ser que els empresaris que ja han amortitzat els seus establiments ara vulguin el canvi d'ús", sosté Ginés Díez (CCOO), qui considera que s'ha de fer una aposta pel turisme hoteler. Amb tot, és conscient que cal modernitzar les instal·lacions i que, si s'ha d'esbucar algun edifici, "es dugui a terme un pla consensuat per als treballadors de manera paral·lela".
Condohotels
Pel que fa als condohotels, des de CCOO s'hi mostren en contra, malgrat que estan "disposats" a parlar-ne i a arribar a un acord. Des del seu punt de vista, aquesta figura turística "no suposa ni més ocupació ni desestacionalització".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.