José Luis Rodríguez Zapatero, el ministre de Treball, Valeriano Gómez; els secretaris generals de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i UGT, Cándido Méndez, i els presidents de la CEOE, Juan Rosell i CEPYME, Jesús Terciado. | Javier Liz
El Govern central i els agents socials escenificaren ahir al palau de la Moncloa l'acord del pacte econòmic i social, que suposa la recuperació del diàleg social. L'acte es va desenvolupar amb la notada absència de representants polítics. El president, José Luis Rodríguez Zapatero; el ministre de Treball, Valeriano Gómez; els presidents de CEOE i CEPYME, Joan Rosell i Jesús Terciado, i els secretaris generals d'UGT, Cándido Méndez, i de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, estamparen la rúbrica en un compromís que, segons el seu parer, ajudarà la recuperació econòmica.
Zapatero assenyalà que el pacte suposa la "refundació" del consens entre el Govern i els agents socials i afegí que els millors resultats s'obtenen "quan es treballa en equip". A més, subratllà que el pacte "no és menor", sinó un gran acord de futur que donarà energies a la societat espanyola. En el mateix sentit s'expressà Gómez, que considerà l'entesa com un "èxit col·lectiu" que donarà confiança a l'economia.
Encara que tots els signants, com a colofó de l'acte, van juntar les mans per corroborar la imatge de consens, hores abans Toxo advertia de les discrepàncies que en matèria d'energia tenen sindicats i patronals. El document ha deixat fora una revisió dels components del preu de l'electricitat, els aspectes de la qual, al costat de la resta de les polítiques energètiques, es debatran en la segona fase de la negociació.
Tot i així, Toxo indicà que l'esforç per tancar un pacte "ha merescut la pena" i que els seus continguts tenen significació pròpia. Méndez, per part seva, insistí que data d'ahir "no es pot entendre" sense la del 29 de setembre, quan es convocà la vaga general, i remarcà que continua obert el contenciós contra la reforma laboral. Ambdós líders sindicals van instar l'Executiu a no fer-ne un ús partidista ni tractar de rendibilitzar electoralment el pacte.
El president de la CEOE va valorar especialment l'acord en pensions, que considerà "punt culminant" del pacte, i va dir que no es tracta només d'"un titular", sinó que aquesta reforma té "contingut". Més crític es va mostrar el dirigent de CEPYME, Jesús Terciado, que va lloar el compromís, perquè genera confiança davant dels mercats, però va dir que "no és suficient" per resoldre els problemes de finançament de les pime. Malgrat que l'acte es féu amb l'absència dels portaveus parlamentaris, Zapatero en demanà el suport perquè així sigui "eficaç tan aviat com sigui possible".
5 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Vaja quina estampa! Heu sentit mai xerrar a n'aquets dos sindicalistes? Vergonya que això pugui representar als treballadors,incults i ignorants més no poder.
Quina vergonya! CCOO i UGT emparant la colla de mentiderots d'en Zapatero! La reforma de les pensions és el major atac contra la justícia social comès des de fa molts d'anys. Cal una rebelió electoral.
En tot cas es tracta d'un pacte antisocial. És un robatori. Franco els supera per l'esquerra.
Un èxit... segons per a qui. Per als treballadors, segur que no.
Au ja ens podem fer tots d'ATAC que sinó ens faran la pell!