L'atur balear se situa en el 22,23%
Les Balears registraren una màxima el darrer trimestre de 2010: una taxa d'atur del 22,23%. A l'Estat va ser del 20,33%
La taxa d'atur registrà un màxim històric el darrer trimestre de l'any passat i se situà en un 22,23%, per sobre de la mitjana estatal (20,33%). Així es desprèn de l'Enquesta de Població Activa (EPA), segons la qual les Illes tancaren el passat exercici amb 128.600 persones sense feina, el que suposa 16.200 més (+14,4%) que a final de 2009. Amb relació al tercer trimestre de 2010, l'increment de desocupats va ser 24.100 persones, el més elevat de totes les comunitats. En el conjunt de l'Estat, el nombre d'aturats se situà en 4.696.600 persones. Això és, un 8,5% (370.100 individus) més que en el mateix període de 2009 i un 2,6% més que en tercer trimestre de 2010.
En el cas de les Balears, la consellera de Turisme i Treball, Joana Barceló, considerà les xifres "negatives" i destacà que la població activa continua creixent. En aquest sentit, el director general de Planificació Estratègica, Llorenç Pou, indicà que en el darrer trimestre de 2010 la població activa augmentà 3.400 persones (+0,59%) en un any, fins assolir un nou màxim històric de 578.600 persones en un quart trimestre. Un fet que des del Govern atribueixen al "dinamisme" del mercat laboral illenc.
De fet, l'increment de la població activa es concentra en les dones (+7.800), ja que entre els homes es redueix (-4.500). Aquesta dada es relaciona amb "el major dinamisme del sector serveis i les dificultats de la construcció".
Amb tot, Pou recordà que l'entrada de nova població activa "dificulta" la reducció de l'atur. En qualsevol cas, el director general reconegué que les dades de persones desocupades són "dures" i que "queda un llarg camí per recórrer".
La reducció de la població ocupada en el darrer trimestre de l'any demostra, una vegada més, la forta estacionalitat de l'economia balear. Així, l'ocupació es reduí en 56.000 (11,08%) persones en el darrer trimestre de l'any amb relació a l'anterior i l'exercici es tancà amb 450.000 ocupats. En termes interanuals, es minvà en 12.800 individus (-2,77%). Sobre això, Llorenç Pou destacà que més del 90% de la destrucció d'ocupació en el darrer any es deu a la construcció, mentre que el sector serveis "tendeix a l'estabilització".
També a Illes Balears
- Aproven tres borses de feina a l'EMT Palma amb l’exigència del B2 de castellà i l’exclusió del català
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- Fan una crida a no adquirir productes d’Israel, com els comercialitzats per Illa Camp o Agromart
- El Col·legi Pedro Poveda celebra la vintena edició del seu Certamen Literari
- Un centenar de vehicles de mercaderies amb destinació a les Balears estan retinguts a València i Barcelona
8 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Burot, més que dures són de sentit comú les teves paraules Hi ha el que hi ha. I, per conveniències polítiques i/o econòmiques d'uns quants, ho han sobresaturat.
Són paraules dures, ho se. Pero a les Balears sobren un 22% de gent.
Totalment d'acord amb Foraviler. I sí, és un desastre, i pagam justos per pecadors mentre els poderosos segueixen essent rics.
pais petit viu de conyai pot ser solidari, Independencia ja
Això és un desastre!
Tot és susceptible d'empitjorar fins que faci l'esclat, com a Tunísia, Egipte, Iemen, Jordània...A aquests països tot estava controlat, aquí també...
I qui era que argumentava que la construcció generava riquesa? I qui va fer venir tans d¡immigrants per dur a terme el Pla Mirall? Els que volen que guany el pp haurien de fer memòria i no donar les culpes de tot al gover, sigui d'aquí o d'allà!
Fa temps, uns quants anys, unes persones considerades "catastrofistes" y "destructores del creixement", així com "irresponsables", denunciarem constantment que el model de creixement insostenible a les Illes basat en la construcció massiva no tenia futur. Deiem que el pes de la construcció era massa gran, que s'havia deixat d'invertir en innovació i que el model turístic es degradava cada cop més, que en vers de millorar la seva qualitat mitjançant inversió es recurria als paquets i al tot inclós. A conseqüència els joves deixaven d'estudiar i se n'anaven al diner fàcil de la construcció. Doncs bé, el temps ens ha acabat donant la raó. Aquesta es la realitat, tenim un 22% d'atur, una cosa immpensable en el passat. I això es culpa de tots, tant pels qui vàren fomentar-ho com pels que no ho van denuciar com toca ni oferir les alternatives que toquen o ocupar-se del tema seriosament, en definitiva, per anar cada un pel seu compte. La reforma de la platja de Palma es un gran exemple d'aquest fracàs. Tant incapassos som de pensar pel be de tots? Es que només som capassos de vetllar cada un pels seus interessos? Doncs aquesta es la pitjor opció.