TW
0

Les entitats financeres de les Balears compleixen amb les ràtios de solvència exigides pel Govern central. La ministra d'Economia, Elena Salgado, anuncià dilluns que l'Estat entrarà com a accionista en tots els banc i caixes que no compleixin amb el requisit de ràtio mínima de capital bàsic (core capital) del 8% abans del pròxim setembre. Banca March, Caixa Colonya de Pollença i el Banc Mare Nostrum -integrat per Sa Nostra i les caixes de Múrcia, Granada i Penedès- superen el percentatge.

Així, segons dades de setembre de 2010 el capital bàsic de Banca March era del 20,7%; el de Caixa Colonya, del 10,59%, i el de Banc Mare Nostrum, del 8,4%. Amb aquestes dades, en principi, les caixes de les Illes no hauran de sol·licitar l'ajuda de l'Executiu a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB). Les entitats que hagin d'accedir a aquest fons s'hauran de convertir en bancs.

Així, des de Sa Nostra subratllaren que el grup Mare Nostrum no té "cap problema de solvència", sinó que, per contra, aquesta se situa en un "primer nivell", ja que assoleix una proporció del 8,4 per cent, davant el 8 per cent exigit per l'Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero. D'aquesta manera, l'entitat balear remarcà que això demostra que Sa Nostra i el grup Mare Nostrum "no tenen ni problemes, ni debilitats". A més, des de la caixa balear insistiren que el seu objectiu és convertir-se en un grup solvent i que entre 2013 i 2015 esperen estar prou consolidats.

Mercats

En qualsevol cas, les noves exigències de l'Executiu Zapatero generaren encara més dubtes sobre el sistema, tot i que la finalitat és crear més confiança. La borsa espanyola, la recollida de beneficis i la por dels inversors va fer que optassin per les vendes, cosa que provocà que els dos grans bancs, el Santander i el BBVA, perdessin el 3,13 i el 2,92% del seu valor. Sabadell i Popular retrocediren un 2,18% i un 1,93%. El pitjor resultat, però, el patí Bankinter, amb una caiguda del 5,16 per cent.

Segons els experts consultats per l'agència Efe, encara que les mesures anunciades pel Govern van "en la bona direcció", pel fet de ser més exigents amb les entitats i obligar-les a tenir un 8% de fons propis respecte dels actius ponderats per riscs, el mercat pot tardar alguns dies a valorar-les. En qualsevol cas, s'haurà d'esperar a veure què passa els proper dies i que les mesures es vagin concretant.

Reaccions polítiques

La classe política no obvià ahir l'anunci de la ministra d'Economia i el titular de Foment, José Blanco, reiterà les seves paraules: "El Govern vol garantir la solvència del sistema financer per ajudar les caixes a la recuperació econòmica", va dir. Per contra, el PP assegurà que el nou pla de rescat de les caixes és "molt discutible" i admeté que no els ha agradat "gens" la manera emprada pel Govern per anunciar les seves propostes. Per això, demanaren la compareixença urgent de Salgado i del governador del Banc d'Espanya, perquè expliquin el "contingut i l'abast" del nou pla.

A les Balears, el conseller d'Economia i Hisenda, Carles Manera, considerà la iniciativa "molt correcta", perquè donarà "més solvència i seguretat" a les entitats financeres. A més, precisà que la iniciativa de l'Executiu central no tracta de "nacionalitzar" les caixes, sinó que n'és una "política de capitalització", que, segons la seva opinió, "n'augmentarà el percentatge de seguretat i la solvència". Per part seva, el diputat del Bloc Antoni Alorda mostrà preocupació per "com s'enfoca aquest debat". En aquest sentit, instà el Govern central que "deixi de llançar missatges que qüestionen l'actual sistema de caixes".