De cada any els consumidors veuen com la seva factura elèctrica augmenta sense poder fer-hi res. El darrer increment aprovat pel Govern central, del 9,8% en el rebut de la llum i del 3,9% en el del gas, només encén els ànims dels usuaris. Potser per aquesta raó, l'ús de les energies renovables pren força. A les Balears, des de la Conselleria de Comerç, Indústria i Energia aposten per l'ús de les energies eficients, per la qual cosa han posat en marxa diverses campanyes d'eficiència energètica. El director general d'Energia, Josep M. Rigo, sosté que les energies eficients són una bona alternativa en tant que compleixen dos objectius: comporten beneficis mediambientals i, alhora, eviten les gran pujades que pateixen en els mercats internacionals les matèries primeres com el petroli, el gas i el carbó. De fet, des de la Conselleria no veuen amb bons ulls la pujada de la tarifa elèctrica vigent des d'ahir, tot i que la notícia no els ha sorprès. "El juny es congelà l'increment i ara hem de fer front a un increment més que considerable".
Plaques solars
Josep M. Rigo explicà que en qualsevol família de balears el consum d'aigua calenta és de 50 litres per persona i dia. "El 70% d'aquesta energia podria venir del sol", sentencià. Per això, però, cal que s'instal·lin plaques solar i un acumulador. Una mesura que pot tenir un cost d'uns 3.000 euros de mitjana i que, per tant, no és a l'abast de totes les butxaques. "A la llarga, però, surten rendibles", digué.
Tanmateix, hi ha mesures més econòmiques per dur a terme un estalvi energètic. Així, el director general d'Energia lamentà que en moltes edificacions noves "s'ha prestat molt poca atenció a la climatització", de manera que "s'ha apostat per la via més fàcil i en lloc d'aïllar com toca només es genera calefacció a través d'electricitat". En aquest context, Rigo explicà que s'han deixat de banda energies com la biomassa, que és l'estufa de llenya de tota la vida.
De totes maneres, la legislació vigent preveu que en totes les edificacions de nova construcció s'ha d'incorporar una aportació d'energia solar tèrmica, que a les Balears és d'entre un 60 i un 70%. De fet, en el nou hospital de Son Espases el 70% d'aigua calenta prové d'energia solar. Pel que fa a la instal·lació de les plaques solars i els corresponents acumuladors, des de la Conselleria adverteixen que cal dirigir-se a instal·ladors autoritzats.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.