TW
0

Mare Nostrum, l'entitat financera fruit de la integració de Sa Nostra i les caixes de Múrcia, Penedès i Granada, ja és a punt de ser una realitat. Dijous a vespre les assembles de les quatre caixes aprovaren amb àmplies majories la fusió freda, que aspira a ser un referent de l'arc mediterrani. En l'assemblea de Sa Nostra, el seu president, Fernando Alzamora, va voler fer un agraïment a la comunitat autònoma de les Balears, amb especial al Govern de les illes i a les institucions com la CAEB, la Cambra de Comerç i Pime, "pel seu gran suport durant tot aquest procés".

Quin escenari té davant ara Sa Nostra?
Encara hi manquen una sèrie de tràmits burocràtics per poder començar a fer feina com a banc. Tanmateix, encara hi ha les meses de treball organitzant tots els departaments. Estam avançant i esperam poder començar a fer alguna cosa en comú a final d'aquest darrer any, a nivell d'algun producte o acció comercial, i això, gràcies a la feina d'aquestes meses.

Potser el tema laboral és un dels que genera més controvèrsies...
Precisament és un tema que ja està tancat. A la mesa hi ha representació de totes els sindicats de les quatre caixes, Unió Obrera Balear (UOB) encara no ha anat a les reunions, i ja s'aprovà la reorganització de la plantilla. Ara, però, cada entitat ha d'aprovar el que s'ha tractat i esperam que s'assoleixi un acord amb el sindicat majoritari de Sa Nostra, la UOB.

I se sap què passarà amb les prejubilacions i amb la gents dels serveis centrals?
No hi ha un número exacte. El que sí hi ha és un compromís que és millorar l'eficiència. En qualsevol cas, la reducció de la plantilla mai no serà superior a 239 treballadors, és una xifra límit. A més, hi ha un període de tres anys, amb la possibilitat de perllongar-se fins a cinc, per dur a terme la reestructuració de la plantilla.

S'unificaran les condicions laborals de les quatre plantilles?
No, cada caixa negociarà el seu conveni amb la seva plantilla. Això sí, hi haurà uns màxims i uns mínims, ja que som un grup. De fet, el pla de pensions dels treballadors de Sa Nostra queda igual, així com les particularitats del nostre conveni.

I les contractacions futures?
Les contractacions futures tindran les condicions de cada entitat, depenent de la caixa que faci la contractació. En canvi, si la persona depèn directament del banc, tindrà les condicions del conveni de Mare Nostrum. El grup mantindrà el conveni de caixes d'estalvis.

Quines previsions d'expansió té Sa Nostra? I Mare Nostrum?
És clar que tenim previsions de créixer, però encara no tenim números. Canàries és territori natural de Sa Nostra i allà només hi tenim 3 oficines. Hi podem i hi volem créixer molt. Pel que fa a Mare Nostrum, de moment operarem a Madrid. A més, allà cada caixa manté una oficina amb el seu nom. Sa Nostra mantindrà la d'Alcalá.

Els serveis centrals del nou grup es traslladaran a Madrid?
S'estudia que cada entitat s'especialitzi en un servei central i pugui desenvolupar des del seu territori. D'aquesta manera, també es durien a terme menys trasllats de personal, encara que, de fet, a Sa Nostra els trasllats seran mínims. En qualsevol cas, a Madrid hi haurà una seu central del grup, tot i que es faci feina des dels diferents territoris per a Mare Nostrum.

D'aquí a cinc anys es durà a terme una revisió de l'actual participació de cada caixa en el grup, Sa Nostra aspira a créixer dins Mare Nostrum?
I tant que sí. Ara tenim el 14% i podem arribar a assolir el 20% o baixar fins al 4%. Però es tracta d'una clàusula per la qual Sa Nostra va lluitar durant el procés de la negociació i en aquests propers anys farem feina per créixer. Així, d'aquí a cinc anys ens tornarem a seure i es revisaran els mateixos números que aquesta vegada, excepte el ràting, que serà conjunt.