Els sindicats han estat vius alhora de presentar la seva proposta de Serveis Mínims. I és que la seva oferta consta exactament dels mateixos percentatges que Francesc Antich aprovà des del Consolat de la Mar per a la vaga contra la decretada del PP. Vuit anys més tard, però, la Moncloa està habitada per un dirigent socialista, que no dretà. I, evidentment, el president Antich no té interès que la vaga general sigui un èxit (tot i que mantingui bones relacions amb el sindicats).
Ara queda a les seves mans, per tant, la decisió d'acceptar o no la proposta. Els tres sindicats majoritaris (CCOO, UGT i STEI-i) es presentaren ahir a la Conselleria de Presidència per registrar la seva proposta. També demanaren una reunió amb l'Execuitu per negociar aquest apartat, a més de presentar el membres que integraran el comitè de vaga amb vista al 29-S. Els sindicats es reuniren ahir amb les seves delegacions a Manacor per tal de començar a coordinar la protesta a la Part forana. Segons Lorenzo Bravo, portaveu d'UGT, "ningú no entendria que el Govern no doni per vàlids ara uns serveis mínims que ells mateixos aprovaren en el seu moment".
Contra Aznar, sí
La vaga a la qual fa referència és la convocada el 20 de juny de 2002 i que frenà, de facto, la dedretada aprovada pel Partit Popular per reformar el mercat laboral. José Maria Aznar era president de Govern i Juan Carlos Aparicio, el seu ministre de Treball. Aleshores, la proposta de serveis mínims inclogué que, pel que fa a educació, només el director i el secretari d'un centre escolar havien d'anar a fer feina, als quals caldria afegir un empleat de Consergeria. Als centres sanitaris és diferent. A les unitats d'Urgències i de vital importància han d'anar a treballar els mateixos empleats que una jornada qualsevol. Això no obstant, els seus serveis de neteja poden reduir-se als d'un dia festiu.
A l'Administració, la proposta recull un funcionari per cada registre general de les conselleries i un treballador de seguretat per edifici. Les àrees d'informàtica i comunicació tindran, com a mínim, la mateixa plantilla que un dia no feiner. Respecte al transport, per carretera i ferrocarril ha de garantir-se un servei en cada línia de les 6.00 a les 9.00 hores i un altre d'entre les 18.00 i les 21.00 hores. A més d'aquests, cal afegir els serveis mínims de les empreses i els que aleshores no existien, com ara el metro de Palma i els mitjans de comunicació autonòmics (IB3 Ràdio, IB3 Televisió i Televisió de Mallorca).
Pressions als comerços
Tant Afedeco com Pimeco deixaran que siguin els comerços associats, individualment, "els qui decideixin de manera lliure" si volen secundar la vaga. Tot i així, Bernat Coll (Pimeco) lamentà que molts empresaris no obriran el 29-J "per por dels piquets". Tomeu Servera (Afedeco) també revelà que ha rebut "moltes telefonades" de comerciants que desitgen obrir però que no ho faran "per por". I matisà: "Però no físic". De fet, va lamentar que les persones que no vulguin secundar la vaga "no estiguin protegides".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Una vaga amb serveis mínims no serveix per a res. Que respectin ells el dret de vaga, que és un dret humà fonamental.