La Comisisó de Treball i Immigració del Senat, presidida per Lentxu Rubial, rebutjà amb 26 vots en contra, els dos vets presentats per ERC i ICV a la reforma laboral. | Gustavo Cuevas

TW
0

La Comissió de Treball del Senat donà ahir el vistiplau al projecte de llei de reforma laboral amb el suport del PSOE, Entesa Catalana de Progrés i el Grup Mixt, l'abstenció dels membres nacionalistes de la Cambra (el PNB i el BNG i CiU) i el vot en contra del Partit Popular (PP).

Encara que el resultat de la votació fou un empat -12 a favor, 12 en contra i dues abstencions-, el projecte de llei va ser finalment aprovat, atès que es tractava d'un vot ponderat -s'assigna un valor determinat a cada sufragi segons la representació del grup corresponent-. Així, si es traslladàs la consulta al ple, equivaldria a 129 sufragis a favor i 123 en contra.

El fet de votar en bloc impedí a ERC i a ICV -inclosos a Entesa- mostrar el rebuig del projecte en conjunt, com també el refús d'algunes esmenes secundades pel seu grup, per exemple la que rebaixa a 30 dies el termini en què els desocupats poden rebutjar ofertes formatives sense ser sancionats, que fou acceptada per tots els grups. Com que ha estat esmenat a la Cambra Alta, el projecte de llei tornarà al Congrés el pròxim 9 de setembre, on previsiblement s'aprovarà de manera definitiva.

Cursos de formació

La modificació que rebaixa el temps màxim perquè la gent sense feina no accepti la formació va tenir finalment l'adhesió del PP, atès que s'hi inclogué la seva petició perquè les accions de millora de l'ocupabilitat "corresponguin a la professió habitual -de l'aturat- i a les seves aptituds formatives segons allò determinat en l'itinerari d'inserció".

Al costat de la moció esmentada, també va ser unànime el suport a una altra de transaccional del PSOE per la qual el Govern es concedeix un marge de dotze mesos per revisar les condicions laborals i millorar l'ocupabilitat de les persones discapacitades. Així mateix, tots els partits varen subscriure l'esmena que eleva a dos mesos el termini en què és obligatori cobrir l'extinció dels contractes fixos per a les empreses que estiguin acollides a bonificacions en el pagament de quotes a la Seguretat Social per la contractació indefinida.

"Per què tant d'enrenou?"

El ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, afirmà ahir que no entén "l'enrenou" que ha causat l'esmena del PSOE en el Senat a la reforma laboral per la qual es pretén rebaixar de 100 a 30 dies el termini permès als desocupats per rebutjar cursos de formació. "Pareix raonable que un aturat estigui tan poc temps en l'atur com sigui possible i això requereix que hi hagi cursos de preparació i reciclatge. Ara bé, si algú queda sense feina, suposant que el cridàs el servei públic d'ocupació, es pot negar durant 100 dies a fer cap itinerari o curs? A mi em sembla raonable que siguin 30 dies i no 100, que és molt de temps," postil·là.

Interrogat sobre les sancions que es podrien imposar al desocupat si rebutja les dites propostes després d'aquells 30 dies, el ministre assenyalà que caldrà veure cada cas per separat, perquè pot ser que hi hagi circumstàncies atenuants que facin que la persona sense treball no perdi finalment la prestació per la negativa a formar-se.
D'altra banda, Corbacho es referí també al tema del càlcul de les pensions i recordà que el període per determinar-ho ha passat darrerament de dos anys a vuit anys i, posteriorment i de manera progressiva, fins als 15 anys, sense que aquesta pujada hagi estat cap "catàstrofe". El responsable explicà que, d'acord amb les estimacions del seu departament, per garantir les pensions el 2030 n'hi hauria prou d'incrementar el període de càlcul fins a 20 anys. "Amb això bastaria", finalitzà.