Enmig d'una crisi financera com l'actual, les bones notícies apareixen en comptagotes. Però aquesta setmana, una entitat balear, la Banca March, n'ha rebudes dues. A principi de setmana obtenia la distinció com a Millor entitat espanyola de banca privada el 2010 per la revista britànica World Finance i divendres es va saber que és l'entitat més solvent d'Europa, després que 91 bancs i caixes de la UE se sotmetessin als tests d'estrès. Jesús Armendáriz és el director autonòmic de Balears de la divisió de Banca Patrimonial d'aquesta entitat, fundada l'any 1926.
Com rep la Banca March aquesta distinció enmig d'aquesta conjuntura?
Es tracta d'un premi no en base a un producte en concret, sinó a un conjunt de serveis que el banc posa a disposició dels nostres clients. El premi fa referència a la millor entitat de banca privada a l'Estat espanyol.
I què ofereix la Banca March que li ha merescut el premi esmentat?
Crec que el premi ha vingut no per una feina de llarg termini. Potser els hauríeu de demanar a ells per què ens han atorgat el premi! Supòs que per un cantó és per una sèrie de factors propis que té la Banca March, com que és una entitat familiar, prudent, que vetla pels interessos dels nostres clients a llarg termini. I, justament tot això ara es valora molt, en un moment en què vivim fortes incerteses i de crisi important.
I quin és el tret més característic de l'entitat?
És molt atípic trobar dins el sector financer una empresa de capital familiar. És una empresa en què la gestió de patrimonis forma part de l'ADN del banc; no som un departament més, sinó un departament en què s'han invertit molts recursos, tant humans com materials. I això, en un moment en el qual la indústria de la banca privada, no direm que en crisi però sí que ha sofert fortes turbulències amb casos com el Lehman, entre d'altres, els valors propis del banc s'han vist reforçats. Aquestes són característiques de tota l'entitat.
I què fa Banca Patrimonial?
És la divisió del banc que s'encarrega de gestionar patrimonis financers a partir d'un milió d'euros, mentre que Banca Privada els gestiona a partir de 300.000 euros. La nostra divisió, que és estratègica dintre del banc, té unes característiques que no són fàcils de trobar dins la indústria, sense dir amb això que són úniques. Però sí que és difícil trobar una entitat en què la gestió de patrimoni formi part de l'ADN de la casa, que posi sobre la taula productes de coinversió per als nostres clients. No només venem un productes d'inversió, sinó que ho invertim amb els nostres clients, és a dir, compartim tant els riscos com els beneficis de les inversions. També hi ha un acompanyament durant tota la vida dels nostres clients amb una correcta anàlisi financera, però també fiscal i legal, que els ajudi a conservar, fer créixer, però també poder traspassar el patrimoni a les futures generacions. Són un conjunt d'ingredients que han fet que en un context com l'actual, una estratègia com la de Banca March es valori molt.
Quin temps fa que hi ha aquesta divisió?
El banc jo crec que ha fet gestió de patrimoni des de sempre, perquè els March han estat involucrats des de sempre amb gestió de valor, de generar riquesa, gestionant el seu propi patrimoni. Banca Privada va néixer cap al 1997 i Banca Patrimonial, el 2007, amb la incorporació de Rafael Gascó a Banca March. Podríem dir que Banca Patrimonial és una evolució de Banca Privada. Un dels trets claus és la gestió integral del patrimoni dels nostres clients, amb l'objectiu de tenir una visió global del seu patrimoni per poder gestionar la part financera.
Sou l'entitat més solvent de tot Europa...
Però per a nosaltres no hi ha millor premi que la confiança diària dels nostres clients. Al final la gent valora que, a part de ser una entitat històrica i familiar, tenim unes de les ràtios de solvència més elevades del sector financer espanyol. I com ha demostrat el resultat del test estrès, de tot Europa. I això no és fruit dels darrers anys. L'experiència dels March en gestió de patrimoni no és només fruit dels darrers anys, sinó que han gestionat patrimoni durant tota la vida. En moments de creixement potser passa més desapercebut, però en moments de fortes incerteses, convulsos, que la gent torna a allò tradicional, potser es valora més aquesta experiència.
Què ha suposat la crisi per a vosaltres?
Des de Banca March, i així ho demostren les xifres, la crisi ha estat una oportunitat. Hem sabut capitalitzar-ho, així com atreure clients descontents d'altres entitats que han valorat que potser en la seva entitat el negoci de banca privada passava de ser estratègic a no ser-ho. Nosaltres hem continuat en creixement. Potser la prudència en la manera en què gestionam els patrimonis també és rellevant. El primer objectiu és preservar i conservar el patrimoni dels nostres clients, després fer-lo créixer. Això fa que en un moments de forts creixements potser no som de les entitats que més sobresortim, però que en moments de crisi, que tornes a allò bàsic, sortim ben posicionats.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.