Gens exempta de polèmica, el Govern de Zapatero aprovà el 26 de setembre de l'any passat la pujada de l'IVA. La mesura s'emmarca dins els diferents plans d'austeritat que ha engegat la política de l'Executiu central. I si la mesura, que entrarà en vigor el proper dia 1 de juliol, és tan impopular és perquè es tracta d'un impost que grava el valor afegit en tota la cadena de producció de béns i serveis i que, finalment, paga el consumidor.
La iniciativa va tenir moltes veus crítiques des del moment en què fou anunciada, i en comunitats turístiques com Balears saltaren les alarmes. L'augment de l'impost s'aplica tot just a l'inici de la temporada turística i, encara que es pressionà perquè l'entrada en vigor es retardàs fins que aquesta conclogués, els esforços van ser inútils. Agradi o no, a les dificultats de l'actual situació econòmica s'hi haurà d'afegir, a partir del mes que ve, l'increment de l'IVA.
El president de l'Agrupació de Cadenes Hoteleres (ACH), Aurelio Vázquez, recordà que s'han oposat a aquesta mesura "des del primer dia", perquè la consideren "injusta" per al sector. En aquest sentit, Vázquez puntualitzà que, en estar ja tancada la contractació per a aquest estiu, l'empresari s'haurà de fer càrrec de la pujada. "És un camí erroni per dinamitzar l'activitat econòmica", manifestà Vázquez, per qui aquest augment de l'IVA "ens farà menys competitius" amb vista a un possible increment de preus passat l'estiu.
També el president de la patronal empresarial CAEB, Josep Oliver, alertà dels efectes negatius "tant en el consum com en els comptes de resultats de les empreses, perquè, si bé alguns productes i serveis es poden encarir, no hi ha dubte que alguns altres hauran de quedar absorbits per les pròpies empreses". Amb tot, el president de la CAEB considera que si l'Estat "té un dèficit important, l'alternativa és racionalitzar l'Administració i aprofitar al màxim els recursos, i no apujar imposts i estrènyer encara més la capacitat econòmica d'empreses i consumidors".
Per part seva, el president de la patronal de la petita i mitjana empresa (PIMEM), Juan Cabrera, assegurà que la iniciativa repercutirà tant en empreses com en ciutadans, perquè "encarirà els productes i disminuirà les vendes". Pel que fa a aquest escenari "que empitjorarà a l'hivern", Cabrera vaticina que "durà més atur, més tancament de negocis i més economia submergida". "Es tracta de males mesures que no s'han pensat", sentencià. Així mateix, el president de la patronal de comerç Afedeco, Bartomeu Servera, mostrà preocupació pels efectes de l'increment de l'impost sobre el consum. "És l'únic que una economia com la nostra no necessita en aquest moment", manifestà Servera, qui considera que aquestes iniciatives "de llevar diners del carrer, com la rebaixa dels sous dels funcionaris, no condueixen a res".
Tampoc des del sector de la restauració veuen amb bons ulls la imminent pujada de l'IVA. El sector, com reconeix el vicepresident primer de l'Associació de Restauració de Mallorca CAEB, Jose Luis Sánchez-Cabezudo, "viu una disminució de vendes des del 2008", de manera que aquest increment "agreujarà encara més la situació". Segons Sánchez-Cabezudo, l'augment dels preus "provocarà una nova retracció en les vendes per la disminució del poder adquisitiu dels clients". Enfront d'aquesta situació, considera que s'haurien d'aplicar mesures "que incentivin la demanda". Així mateix, recorda que creixerà la despesa de les empreses, que o bé hauran de traslladar a les vendes o bé repercutirà de manera negativa en els comptes d'explotació empresarials.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.