El president Zapatero, durant la roda de premsa de dimecres. | JuanJo Martin

TW
0

Davant la dificultat d'arribar a una reforma laboral de consens entre sindicats i patronal, el Govern de Zapatero fa feina en un text que preveu aprovar per decret el proper 16 de juny, amb o sense acord entre els agents socials, com anuncià aquesta setmana el cap de l'Executiu. I una de les mesures que preveu el text és el reconeixement com a procedent d'un acomiadament en el cas que l'empresa al·legui que passa per una mala situació econòmica, convertint en llei algunes de les sentències del Tribunal Suprem sobre aquesta matèria. En aquests casos, la indemnització es reduiria de 45 a 20 dies. Així ho anuncià ahir Ràdio Nacional d'Espanya (RNE) en exclusiva.

Així, segons aquest mateix document, la mesura estrella de la nova reforma del mercat de treball serà el contracte de foment d'ocupació amb 33 dies d'indemnització enfront dels 45 dels contractes indefinits actuals. D'aquesta manera, el decret que previsiblement s'aprovarà el proper 16 de juny passa per flexibilitzar l'acomiadament a canvi de penalitzar la temporalitat. I és que el contracte per obra només podrà ser de dos anys i s'augmentarà la indemnització per acomiadament en subcontractes per desincentivar-ne l'ús. Així mateix, el document també recull l'adopció del model alemany de reducció de jornada i el model austríac amb un fons del que sortiria el pagament de 8 dies d'indemnització per acomiadament.

De fet, la secretària d'Organització del PSOE, Leire Pajín, va assegurar ahir que el Govern està estudiant estendre la utilització de l'actual contracte que preveu els 33 dies d'indemnització per acomiadament per fomentar la creació d'ocupació. "S'està parlant d'analitzar si realment el cost de l'acomiadament en un dels elements que està qüestionant o impedint que hi hagi més contractes", sentencià.

En qualsevol cas, la secretària d'Organització del PSOE va afirmar que el Govern ehaurirà "fins al darrer minut" per intentar arribar un acord de reforma laboral, però que si finalment es fa mitjançant Reial Decret i els sindicats convoquen una vaga general "es respectarà profundament" l'atur general.

La secretària general d'Ocupació, Maravillas Rojo, encara confia en la possibilitat d'un acord entre sindicats i patronal després dels "avanços tècnics" que es van produir dimecres i que considera "importants". De totes maneres, Rojo no va voler parlar d'optimisme, "ja que hi ha punts d'acord i de desacord", i es limità a demanar prudència.

Vaga general
En cas que es confirmàs aquest document, de ben segur que començaran a sonar les alarmes dels sindicats. I és que l'abaratiment de l'acomiadament que inclou el text més aviat contentaria la patronal, ja que aquesta és una de les seves reivindicacions.

De fet, el secretari d'Acció Sindical d'UGT, Toni Ferrer, advertí que els sindicats convocaran una vaga general si el Govern central aprova una reforma laboral que no actuï sobre els "problemes centrals de l'ocupació", com són l'atur i la temporalitat, i que resulti "lesiva" per als drets dels treballadors per la via de l'abaratiment de l'acomiadament.

El secretari general d'UGT, Cándido Méndez, també recordà que vol un acord sobre la reforma laboral "equilibrat, que preservi els drets dels treballadors i millori la productivitat de les empreses" i que no estigui enfocat exclusivament a acontentar els mercats financers.

A més a més, per a Méndez, encara que el mercat laboral "s'ha de regular millor", avui dia "és urgent que es recuperi el flux de crèdit a les pimes i a les famílies", ja que l'atur "només es reduirà amb el creixement econòmic".