Davant la dificultat d'arribar a una reforma laboral de consens entre sindicats i patronal, el Govern de Zapatero fa feina en un text que preveu aprovar per decret el proper 16 de juny, amb o sense acord entre els agents socials, com anuncià aquesta setmana el cap de l'Executiu. I una de les mesures que preveu el text és el reconeixement com a procedent d'un acomiadament en el cas que l'empresa al·legui que passa per una mala situació econòmica, convertint en llei algunes de les sentències del Tribunal Suprem sobre aquesta matèria. En aquests casos, la indemnització es reduiria de 45 a 20 dies. Així ho anuncià ahir Ràdio Nacional d'Espanya (RNE) en exclusiva.
Així, segons aquest mateix document, la mesura estrella de la nova reforma del mercat de treball serà el contracte de foment d'ocupació amb 33 dies d'indemnització enfront dels 45 dels contractes indefinits actuals. D'aquesta manera, el decret que previsiblement s'aprovarà el proper 16 de juny passa per flexibilitzar l'acomiadament a canvi de penalitzar la temporalitat. I és que el contracte per obra només podrà ser de dos anys i s'augmentarà la indemnització per acomiadament en subcontractes per desincentivar-ne l'ús. Així mateix, el document també recull l'adopció del model alemany de reducció de jornada i el model austríac amb un fons del que sortiria el pagament de 8 dies d'indemnització per acomiadament.
De fet, la secretària d'Organització del PSOE, Leire Pajín, va assegurar ahir que el Govern està estudiant estendre la utilització de l'actual contracte que preveu els 33 dies d'indemnització per acomiadament per fomentar la creació d'ocupació. "S'està parlant d'analitzar si realment el cost de l'acomiadament en un dels elements que està qüestionant o impedint que hi hagi més contractes", sentencià.
En qualsevol cas, la secretària d'Organització del PSOE va afirmar que el Govern ehaurirà "fins al darrer minut" per intentar arribar un acord de reforma laboral, però que si finalment es fa mitjançant Reial Decret i els sindicats convoquen una vaga general "es respectarà profundament" l'atur general.
La secretària general d'Ocupació, Maravillas Rojo, encara confia en la possibilitat d'un acord entre sindicats i patronal després dels "avanços tècnics" que es van produir dimecres i que considera "importants". De totes maneres, Rojo no va voler parlar d'optimisme, "ja que hi ha punts d'acord i de desacord", i es limità a demanar prudència.
Vaga general
En cas que es confirmàs aquest document, de ben segur que començaran a sonar les alarmes dels sindicats. I és que l'abaratiment de l'acomiadament que inclou el text més aviat contentaria la patronal, ja que aquesta és una de les seves reivindicacions.
De fet, el secretari d'Acció Sindical d'UGT, Toni Ferrer, advertí que els sindicats convocaran una vaga general si el Govern central aprova una reforma laboral que no actuï sobre els "problemes centrals de l'ocupació", com són l'atur i la temporalitat, i que resulti "lesiva" per als drets dels treballadors per la via de l'abaratiment de l'acomiadament.
El secretari general d'UGT, Cándido Méndez, també recordà que vol un acord sobre la reforma laboral "equilibrat, que preservi els drets dels treballadors i millori la productivitat de les empreses" i que no estigui enfocat exclusivament a acontentar els mercats financers.
A més a més, per a Méndez, encara que el mercat laboral "s'ha de regular millor", avui dia "és urgent que es recuperi el flux de crèdit a les pimes i a les famílies", ja que l'atur "només es reduirà amb el creixement econòmic".
ZP planteja facilitar l'acomiadament a les empreses que no van bé
Segons informà RNE, la reforma laboral que prepara el Govern preveu que les companyies que al·leguin dificultats econòmiques podran fer fora els treballadors de manera procedent i la indemnització es reduiria de 45 a 20 dies
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
A les empreses que no van bé s'hauria d'acomiadar als empresaris, que solen ser els culpables de la major part de les fallides i socialitzar-les. Però bé, que es pot esperar d'un lliberal com Zapatero que mai no ha estat socialista ?
Aquest homonet ha perdut es capet!
I si acomiadàvem en Zapatero, ja que la seva empresa no va bé?
Començant per la Moncloa?
Els treballadors de la privada que tant s'alegraven de les retallades de sou als empleats públics ja poden preparar el saïm, la mantega, l'oli, la vaselina o el que tenguin a mà, que l'enculada que patiran serà monumental. Idò, què es pensaven? El meu padrí ja deia que allò que no vols per a tu no ho vulguis per a ningú. I és ben cert!
Primer se ha de resoldre els emigrants extra-comunitaris i el mercat laboral negre. Hi ha a Balears, per exemple, una economia submergida amb un PIB de uns 12.800 milions de euros. Mentres hi hagi emigrants extra-comunitaris hi haurà una gran economia submergida. Els socialistes prefereixen una societat del Tercer Món i crec que no tenen intenció de resoldre el problema, o sigui que Balears tendrà economia submergida.
Jai, en aquest moment i ja fa molt de temps, que la pitjor empresa és la del govern espanyol, només que ho amagaven i nosaltres no ho volíem veure...
I quina empresa, a partir d´ara, quan vulgui acomiadar gent no dirà que va malament?
Que sa preparin els empleats de les empreses del govern fusionades, ara diuen que sa conserveran els llocs de treball... FINS QUE L'ACOMIADAMENT SIGUI MÉS BARAT PEL GOVERN!!! ESCÀNDOL!
L'empresa que en aquest moment va pitjor és el govern. D'acord amb la pròpia doctrina haurem d'acomiadar en Zapateno... no?