El gruix dels manifestants han cridat consignes contra la retallada de despesa pública. | Ferran Aguiló - J. Torres.
"Zapatero dimissió" cridaven ahir horabaixa els prop de 500 treballadors del sector públic reunits davant Delegació de Govern de Palma. Eufòria i indignació és el que es denotava en l'ambient, en una concentració, amb la presència dels sindicats CCOO, UGT, CSIF, STEI, UFP i USP, els dos darrers de Policia.
Cartells en contra de la retallada salarial que aprovà ahir el Govern central i moltes ganes de vaga per al proper 8 de uny. "I després ja veurem cap on partirem", assegurà el president de CSIF a Balears, Andreu Bou, qui passades les set de l'horabaixa, com la resta de companys concentrats davant Delegació de Govern, encara no sabia cap concreció del pla d'ajust del Govern de Zapatero. "En una reunió que han mantingut els sindicats avui dematí a Madrid amb el Ministeri de Treball no han concretat cap mesura i ens han remès a escoltar la ràdio avui horabaixa", lamentà Bou, que qualificà la situació de "vergonyosa".
Crítiques a la "improvisació" de Zapatero i crits contra la retallada salarial eren la tònica de la concentració d'ahir de capvespre, que es repetí en molts punts de l'Estat. El "no al zapatazo" es podia llegir en molts cartells. A Madrid, el coordinador general de IU, Cayo Lara, advertí que si el Govern central continua amb mesures de retallada social "no hi haurà més remei que anar cap a una vaga general", ja que "la gent s'ha de defensar".
Tornant a Palma, en un dels centenars de cartells que mostraven els manifestants es podia llegir: "Retallau-vos vosaltres el sou fins a cobrar el mateix que nosaltres". I en aquesta mateixa línia s'expressà Sebastià Serra, dirigent de l'STEI-i, en indicar que "també els polítics haurien de tenir el mateix sistema de pensions i de rendes vitalícies que la resta de treballadors". D'aquesta manera, des de l'STEI-I aposten per "sumar esforços perquè davant aquestes mesures no podem quedar aturats".
Per altra part, el responsable de l'àrea de Serveis a la Ciutadania de CCOO, Baltasar Piñeiro, lamentà "la improvisació" amb què ha actuat en aquest tema el Govern de Zapatero alhora que apuntà que "està clar que les mesures no solucionaran la crisi. És una crisi de credibilitat del Govern d'aquest país", sentencià. "Estan parodiant La cabina dels Germans Marx, lamentà el secretari de Serveis Públics d'UGT, Aurelio Martínez, a més de criticar "la manca de credibilitat de l'Executiu central quan anuncia ara pujades d'impostos per als més rics".
A més, el dirigent d'UGT assenyalà que el decret governatiu podria ser il·legal perquè planteja normes retroactives, genera greuges comparatius entre empleats del sector públic i incompleix l'Estatut Bàsic que regeix les condicions laborals en l'Administració pública. La pròxima cita de protesta dels sindicats d'Ensenyament i Sanitat és per al proper dia 25 de maig. La CGT també durà a terme una manifestació el mateix dia en què animarà els treballadors cap a la mobilització general.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Per què any darrera any s'ha permès la creació de tanta empresa pública que el polítics aprofiten per col•locar els “enxufats†de torn?, - per què s'ha permès que es robi de l'arques públiques sense cap tipus d'escrupol?, per què es permet que l'administració pública estigui plena de tant d'assesors polítics que l'únic que fan es cobrar “una pasta†per no fer absolutament res? - per què hi ha tant de funcionari que per tenir carnet d'algun partit polític, o simplement simpatitzar amb ell, la seva carrera administrativa cap el nivell 30 sigui fulminant, i la seva nòmina no s'aturi de creixer?... Amb aquest escenari sembla que avui en dia el més rentable es tenir carnet d'algun partit polític, o fer veure que el tens. Sembla que tot ciutadà mediocre, amb ofici o no i sense grans ingressos econòmics però si grans aspiracions, vol dedicar-se a la política. Per què serà?.... No ens enganem! tot això, i moltes coses més ho permet tota la ciutadania i els sindicats també! I ara resulta que ens fiquen a tot el personal funcionari dins el mateix sac. Hi ha molts de funcionaris i funcionàries que son bons professionals, feiners i amb una ètica inqüestionable del que és el servei públic, que han passat per un procés selectiu objectiu (oposició) i que la seva vida es regeix per uns principis i valors que fa que no es venguin al primer polític de torn que els hi posa preu.
No tots els funcionaris funcionen.... i aixó ho sabem tots perque ens topam cada dia quan si o si hem de tramitar qualsevol petició als organismes oficials, "l'expedient s'ha perdut", "no saben no contestan" o "miren el diari "un poc" d'amagat i a tu te lleven hores a la feina, o han sortit a fer el tercer cafetet del matí. Pero els que ens roben a grapades no son ells, son els politics, assessors, banquers, constructors, hotelers....
Si és així estéim de la mateixa part. Salut i fora espanyols.
No, Jaume, no ho som. Però sí que som un treballador i veig que és injust el que està passant. Per cert, jo quan parl de la nostra nació no em referesc només a les illes, sinó a tots els països catalans. El grau d'eficiència de l'administració tampoc la sé comparar amb la d'altres països, però sí que diré que no depèn només ni principalment dels empleats, sinó sobretot dels seus gestors, polítics en aquest cas. I aquí és on segur que la cagam amb polítics corruptes i venuts al colonialisme espanyol.
Jaumet anava per tota Espanya no només per ses illes.Respecte a la resta d'Europa desconec la tasa de funcionaris que tenen però estic segur que si bé hi ha més quantitat,cosa que no sabia i t'agraeixo l'informació,estic segur que el grau de qualitat és també molt superior i a la llarga representa un estalvi,cosa que no passa aquí. Per cert,ets funcionari,Jaumet?
Jaume la nostra nació té el sector públic més magre de tota Europa, amb devers un 11% de la població activa. Compara-ho amb el percentatge que tenen a regions espanyoles com extremedura, amb un 28% de funcionaris (més tota la gent que viu de subvencions i subsidis!!). I és veu que és el més habitual, perquè a França tenen un 29%, a Dinamarca un 32%, i a Suècia un 33%. Amb l'espoliació econòmica que patim aquí pagam els serveis públics i les inversions que gaudeixen a Espanya i nosaltres no tenim ni un cap de llamp. I encara ens tiram pedres a la nostra pròpia teulada amb tòpics induits
No sóc funcionari però hi tenc molts d'amics,es passen la vida fent befa del poc que fan,del bé que estan i del que cobren a més de la tranquil·litat que els hi dona el seu lloc de feina.Me sap greu que els retallin el sou però entenc perfectament que quan una "empresa" no funciona s'ha de treure d'on sigui així que cap viu coa dreta i més productivitat. Per cert és insultant de sa quantitat de funcionaris que tenim.
Assistència magre.