Balears, la segona comunitat amb més contractació indefinida

El mes d'abril passat es van realitzar a les Illes un total de 26.406 contractes. Tot i que la majoria eren de caràcter temporal, el percentatge d'indefinits, del 15%, supera la mitjana estatal (9,5%)

TW
0

Només Madrid superà, percentualment, les Illes Balears en contractació indefinida el mes d'abril passat. D'aquesta manera, el percentatge de contractes indefinits sobre el total dels que es feren a les Illes va ser del 15%, mentre que a Madrid fou del 16,2%. Així, les Balears van ser la segona comunitat amb més contractació indefinida de tot l'Estat el mes passat, mentre que la mitjana estatal va ser del 9,5%.

En qualsevol cas, a l'abril es van realitzar a l'Arxipèlag 26.406 contractes, dels quals 22.440 foren temporals i la resta, 3.966, indefinits. En termes intermensuals, la contractació s'incrementà un 11,1%, és a dir, amb 2.634 nous contractes. Aquest augment contrasta amb el descens del 9,3% registrat en el conjunt de l'Estat, on l'abril es formalitzaren 1.078.509 contractes, fins a 110.818 menys que el mes de març. Això no obstant, la situació varia quan es comparen les xifres amb les de l'any passat. Així doncs, en relació amb el mateix mes de 2009, les contractacions a Balears disminueixen, mentre que en el conjunt de l'Estat pugen. D'aquesta manera, l'abril es van registrar a les Illes 1.606 contractes menys que fa un any, això és un 5,7% manco; mentre que en territori estatal el mes passat se'n realitzaren 47.089 més que en el mateix període de l'any anterior, és a dir un 4,6% més.

Amb tot, i en referència a l'Arxipèlag, s'hi experimenta un comportament una mica desigual si s'analitza la contractació per illes. Així, encara que en relació amb el mes de març la contractació es va incrementar en totes, l'augment va ser més notable a Menorca (52,4%) i a Formentera (66%). Pel que fa a l'abril de l'any passat, mentre que Mallorca (-6,6%) i Eivissa (-5,9%) en registraren un descens, Menorca (+0,9%) i Formentera (+22,8%) experimentaren un increment de contractes.

Quant als col·lectius en què més pujà la contractació en termes intermensuals, aquests són, en primer lloc, els treballadors de l'agricultura (+46,9%), seguit dels de l'hostaleria (+38,9%). Així mateix, va créixer la quantitat de contractes a dones (+11,9%), menors de 25 anys (+19,2%) i estrangers comunitaris (+34,5%). Per contra, van baixar en el sector de la construcció (-18,7%). En termes interanuals, els descensos de contractació més accentuats es van registrar entre les dones (-8,2%), els menors de 25 anys (-7,1%), els estrangers no comunitaris (-9,9%) i en les activitats de la construcció (-12,6%) i d'hostaleria (-10,5%). En el costat oposat, hi ha un increment de la contractació en els sectors de l'agricultura (+17%) i el comerç (+2,8%).

Més temporalitat

Respecte dels tipus de contractes que es fan, el més estès tant a les Illes com a la resta de l'Estat, especialment en aquesta època de l'any, quan tot just acaba de començar la temporada turística, és el temporal. I encara que totes les durades mostren una evolució positiva pel que fa al mes anterior a les Illes Balears, en comparació a l'any anterior, és inferior en totes. D'aquesta manera, del gruix de més de 22.000 contractes temporals registrats el mes passat a Balears, el major nombre correspon a aquells de menys de tres mesos, amb 9.650. Aquesta modalitat experimentà un augment del 7,2% (649 contractes) respecte del mes anterior.

Tanmateix, van ser els de 3 a 6 mesos la modalitat que visqué un major increment en relació al mes anterior, de fins a un 82,8%. Així, a Balears, l'abril es registraren 4.776 contractes de tres a sis mesos, cosa que n'implica 2.164 més que el mes de març. La resta de modalitats de contractes temporals, encara que també van notar pujades respecte del mes anterior, van ser més moderades: els de set a dotze mesos van créixer un 5,6% i els de més d'un any ho van fer un 17,3%.