Bettina, "la dona del moix", juntament amb Ludwig, de 51 anys. | ULTIMA HORA

TW
0

La direcció de Son Sant Joan ha decidit acabar amb la presència de persones sense sostre a les instal·lacions. De fet, l'aeròdrom palmesà ha esdevingut la llar de desenes d'indigents, sobretot alemanys, els darrers anys. Actualment, hi ha una dotzena de ciutadans que hi viuen. "La norma ja està aprovada i s'aplicarà imminentment", asseguraren ahir des de la direcció de l'aeroport. Avui o demà, per tant, començaran a expulsar-ne aquest petit col·lectiu. Els conviden, això sí, a demanar lloc als albergs d'Es Refugi i Ca l'Ardiaca, dels quals els donen l'adreça.
L'expulsió sols es limita a l'horari de nit. El darrer vol surt de Palma abans de les 23 hores, aproximadament.

El primer, per contra, s'enlaira a les 6.00 hores. Serà més o manco aquesta franja horària la que tindran vetada. Durant aquest temps tan sols podran ser a les instal·lacions de Son Sant Joan el personal treballador i els passatgers d'avions. A la pràctica, tothom, excepte la dotzena d'indigents que hi passen el vespre.
Walter, de 60 anys i antic propietari d'un restaurant, es mostra tristament indignat amb la mesura.

"Ens fan fora perquè hem sortit a la premsa d'Alemanya i es veu que donam mala imatge", diu en anglès. Devora, Mike, de 41 anys, fa gestos de desaprovació amb el cap. No vol parlar amb ningú, no vol que el fotografiïn. Ja ho va fer el diari alemany Bild dimecres. Les conseqüències han estat tan desagradables com sorprenents. El pensament que inunda el cap de tot el personal de Son Sant Joan és: "Si no fan res de dolent!".

Així ho confirma un vigilant de seguretat de l'empresa Prosegur. "L'únic que ens podria preocupar és que robassin a altres passatgers, però no és el cas, en absolut", diu aquest guarda amb el seu accent asturià. Una altra situació seria que passassin els controls i entrassin a la zona d'embarcament. "Seria un problema, perquè això és terra de ningú, però no ho fan", continua. El seu darrer apunt és: "El que sí que fan és, de vegades, emprenyar-se entre ells. Un recrimina a un altre que no es renta o l'altre li diu que és un pesat". Vaja, la convivència en estat pur.

Per ventura, una de les poques coses que preocupen els empleats de l'aeroport és "la imatge que es transmet, molt negativa", quan algun cerca entre les escombraries per trobar menjar. "Qualque pic els hem dit que ho deixassin", explica una treballadora de la neteja alhora que buida un cendrer. "Però realment no es fiquen amb ningú". Aquesta nit passatda, tal vegada, ha estat la darrera que han dormit als seients de la sala de Facturació.