TW
0

Els projectes comercials que es podran desenvolupar des de l'entrada en vigor de la nova Llei de comerç, que aprovà el Parlament balear el mes de desembre passat, suposen una inversió econòmica de poc més de 500 milions d'euros, segons van explicar ahir la consellera de Comerç, Indústria i Energia del Govern, Francesca Vives, i el director general de Comerç, Pere Trias. A més, van destacar que hi ha una cinquantena de projectes, entre els nous impulsats des de l'entrada en vigor de la nova llei i els que havien quedat aturats per la suspensió.
Així mateix, la Conselleria ja ha rebut les dues primeres sol·licituds de llicència autonòmica de gran establiment comercial després que l'entrada en vigor de la nova llei hagi implicat l'aixecament de la moratòria. Es tracta de dues peticions de reforma i ampliació de dues superfícies de Mallorca ja obertes i que pertanyen a establiments d'alimentació que es troben als municipis d'Inca i Binissalem.

Per part seva, la consellera Vives recordà que l'aixecament de la moratòria suposa "una potencial i notable font de noves inversions empresarials" i, amb dades a la mà, "una gran presència de petites i mitjanes superfícies" de grans marques que no podien instal·lar-se a les Illes per la moratòria. A més, la titular de Comerç remarcà que amb la nova llei "comença un nou model comercial, molt respectuós amb el territori, que fomenta les noves instal·lacions en sòl urbà consolidat, fet que donarà nova vida als centres urbans i que prohibeix el comerç minorista en nou sòl industrial".

Encara que des de la Conselleria no varen entrar en detall en marques concretes que tenen previst instal·lar-se a Balears, sí que varen especificar que "la gran majoria són marques ja presents", com ara Zara, Mango i Mercadona, entre d'altres. Dels 41 expedients presentats entre els anys 2005 i 2008, 32 han estat arxivats i poden seguir la tramitació. De fet, en 36 d'aquests 41 casos, el projecte no necessitaria llicència autonòmica.