Corbacho declinà ahir concretar l'edat de jubilació que preveu la reforma. | Andreu Dalmau
El Govern central aprovarà avui retardar l'edat de jubilació dels 65 anys actuals fins als 67, com a part del pla de reforma de les pensions que pretén garantir el manteniment del sistema a mitjan i a llarg termini. Així ho van confirmar a l'agència Efe fonts de l'Executiu, que van afegir que la data d'aplicació de l'increment de l'edat de jubilació "continua oberta" i podria concretar-se en la Comissió del Pacte de Toledo. El Govern negocia el moment d'aplicació i s'aplicaria de manera progressiva a partir de 2013, any en què aquells que cumpleixin els 65 hauran de treballar dos mesos més. La idea inicial d'Economia, segons aquestes fonts, era que el 2025 Espanya fos el primer estat de la Unió Europea on tots els treballadors es jubilassin a 67 anys. A més, el document que avui previsiblement el Govern aprovarà conté altres temes més generals com el període de càlcul de les pensiones i una reforma de la pensió de viudetat.
Segons van indicar aquestes fonts, el Ministeri d'Economia i Hisenda va proposar al principi que el retard en la jubilació s'aplicàs en un període de dotze mesos, en contra del criteri del Ministeri de Treball i Immigració, que no creu que hagi arribat el moment oportú per modificar l'edat de jubilació. De fet, el ministre de Treball, Celestino Corbacho, assegurà ahir que l'edat de jubilació no es retardarà a 70 anys, tal com proposà el president de la CEOE, Gerardo Díaz Ferrán. Això no obstant, Corbacho declinà pronunciar-se sobre l'edat exacta a què finalment es fixarà la partida dels treballadors. El titular de Treball recordà que avui es donarà a conèixer l'informe elaborat pel departament de Seguretat Social del Ministeri i que serà aleshores quan es revelaran també les propostes del Govern fruit del debat. El ministre afegí que aquestes propostes es traslladaran després a la patronal CEOE i als sindicats CCOO i UGT, amb qui l'Executiu té oberta una mesa de diàleg social tripartida per reformar el mercat laboral i el de les pensions.
Així mateix, es remetrà a la Comissió no permanent del Pacte de Toledo, del Congrés dels Diputats, perquè és "on han d'adoptar-se les recomanacions futures" per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions. El Govern aportarà 2.000 milions d'euros al Fons de Reserva de la Seguretat Social "les pròximes setmanes" a compte de l'excedent de la Seguretat Social corresponent a l'exercici 2008, amb la qual cosa la 'vidriola de les pensions' pujarà a 62.000 milions d'euros. Així ho anuncià el secretari d'Estat de la Seguretat Social, Octavio Granado, en la presentació del superàvit del sistema al tancament de 2009, en què indicà que dels 8.500 milions d'excedent en aquest exercici 4.000 milions ja estan adjudicats a reserves de la Seguretat Social. El superàvit de 2009 és un 41,07% al 2008, que s'ha vist reduït en uns 6.000 milions d'euros.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
I si suprimissin la propaganda espanyolista dels Cervantes arreu del món que fan creure que a l'Estat només hi són ells, també estalviarien molts de doblers. Però vaja, per no mantenir Espanya, si som independents ens podrem jubilar quan vulguem.
Els mestres ja vàrem fer una vaga selvatge fa 30 anys. Una de les coses que es demanaven era la jubilació als 65, perquè fins llavors havia estat als 70. Quan tots els treballadors ja la tenien als 65, els mestres no. Ara jo em deman això és el progrés o és que el cap els ha trebucat a tots plegats.
Arnau no són fantasmes són éssers vius que ens foten el que tenim, són poca-vergonyes... vaga general és el que es mereixen.
Els mestres i professors hem de fer una vaga salvatge, perque el que ens vol fer aquest poca-vergonya és una salvatjada. Com pot un home o una dona de 67 anys fer classe a al-lots i al-lotes de 18 anys que no volen estudiar?
aixo de la "decisio valenta" es ja el exponent maxim de l´incapacitat per generar una economia activa i propia de paisos avançats.Tot el col-lectiu que ha estat tributan a la S/S durant tanmateix 40 anys o mes no es mereixen aquesta fugida endevant dels sociates.La capitalitzacio de les contributives, no pot suportar que d´aquest fon es restin permanenment pe4r cubrir altres despesses del Estat - tanmaterix cubrir les no contributives - sota el argument de la solidaridad, ni que argumentin que´ls nmigrantas ens tenen que pagar les pensions, ni que ara sigui a 67 anys per jubilar-se, quan tot un col-lectiu de joves esta al atur. Decididament el pais se´ls hi ha escapt de les mans
El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet (ERC), ha defensat la proposta d'endarrerir l'edat de jubilació, la qual ha definit com a 'decisió valenta', i ha dit que calia que les administracions incorporessin els pre-jubilats i jubilats en tasques importants.
Frente a los 65 años como edad legal de jubilación, 35 años de cotización mínima (¡qué joven lo va alcanzar en su puta vida !) y un salario que es la mitad del promedio en la Unión Europea, lo que se lleva entre la clase política es nadar en la abundancia. Diputados y senadores tienen derecho a la pensión máxima con 11 años de mandato (menos de la tercera parte que sus representados), 4.600 euros mensuales de sueldo, dietas, bono-taxi, primas de asistencia (no se penaliza el absentismo) y gastos de locomoción, lo que supuso en los presupuestos de 2007 (a boca de crisis) una subida del 15,20 por ciento (BOE 278, de 14 de julio 2006). Nuestros representantes gozan de excelente salud (parasitaria : unos pocos a costa de otros muchos) crematística, pero además, si se en su carrera hacia el más allá tocan el selecto club del medio centenar largo de cargos del Parlamento Europeo, el salario llega a 13.000 euros al mes de media, más 1.500 por billetes de avión, 14.000 para gastos de oficina y 300 por día de presencia en la eurocámara. Esas fueron las mejoras aprobadas en 2009, en plena crisis y con el paro asolando a muchas familias trabajadoras de la Unión Europea. Y la superclase económica-financiera, la que atizó la crisis con su avaricia especulativa y cleptómana, nos mandó al paro y ahora quiere marcarnos el camino desde la cuna a la tumba, tras padecer una jubilación de perros, es otra que tal baila. El ex vicepresidente de la CEOE, Jiménez Aguilar, en la línea de su patrón-ladrón Díaz Ferrán, cobró 1,9 millones de euros de indemnización, y el ex consejero delegado del BBVA, Juan Ignacio Gorigolzarri, se embolsó otros 53 millones. Los capos de los paracaídas de oro, los compinches del Gobierno, como acaba de demostrar el propio Zapatero en la cumbre de Davos al poner como ejemplo de excelencia al Banco de Santander de su amigo Emilio Botín. La misma entidad financiera que según el último informe del Tribunal de Cuentas puede haber condonado intereses al PSOE por créditos financieros de 20 años de hasta 33 millones de euros
Me pareix mentida que un personatge que després d'estar 8 anys com a president del Govern i només per això ja MANTENGUI AQUEST SOU DE PER VIDA, ens digui als demés que nosaltres hem de fer feina fins als 67 anys. Si falten doblers, que llevin polítics i sous vitalicis, i deixin de fer la pilota als bancs, o a tirar milions i milions en comissions. Traballar fins als 67 anys NO ME PAREIX ACCEPTABLE. Als 62-63 anys hi ha gent que -segons la feina- ja no està per a treballar.
Si els polítics cobrassin un sou normal i no tenguessin prebendes econòmiques el problema s'arregla. I si s'eliminen les assessories innecessàries, encara queda més arreglat.
La meva pensió pertany al vent.