TW
0

El col·legi Llaüt va acollir ahir la XVI Jornada d'estudi per a empresaris, un acte centrat en les "Perspectives, reptes i estratègies" que afronta el col·lectiu en l'actual context de crisi. La jornada va estar organitzada pel Centre Universitari d'Ariany, amb les ponències de diversos experts i l'assistència d'uns 120 empresaris.

La inauguració la va fer Feliciano Fuster, president d'honor d'Endesa del comitè organitzador de la jornada. Així mateix, hi va assistir la rectora de la Universitat de les Illes Balears, Montserrat Casas; el portaveu del grup parlamentari popular, Francesc Fiol; el president de la Cambra de Comerç, Miquel Lladó; empresaris com Gabriel Sampol i les germanes Mascaró i Antònia Beltrán, entre d'altres.

Va obrir el torn de ponències Juan José Toribio, professor d'Economia i director general de l'IESE Business School a Madrid, a més de l'exdirector executiu del Fons Monetari Internacional.

També hi foren presents Higinio Marín, professor d'Antropologia Filosòfica de la universitat Cardenal Herrera-CEU, i Enrique Sendagorta, president de l'Institut Empresa i Humanisme de la universitat de Navarra. Finalment, l'horabaixa, tancà l'acte Antonio Núñez, director del "Programa per al lideratge per a la Gestió Pública de l'IESE i president del Harvard Hispanic Leadership Forum.

La majoria dels ponents incidí que l'Estat tardarà més temps que la resta de països europeus a poder sortir de la crisi. Toribio especificà que no parlam de mesos, sinó d'anys: "L'horitzó no és brillant, amb tot això l'empresa ha d'entendre que el mercat ja no és Espanya, sino global".

En aquest sentit, Toribio va destastar la importància de les empreses espanyoles en energies renovables, en tecnologia per al tractament d'aigües, la construcció i gestió d'infraestructures, l'alta velocitat, la tecnologia aerospacial i la biotecnologia. També va destacar algunes marques espanyoles de prestigi en telecomunicacions, turisme, disseny i moda, entre d'altres.

Reflexió a futurs

Amb tot, Toribio va posar a sobre de la taula la importància de reflexionar amb vista al futur sobre l'oportunitat que les grans empreses espanyoles inverteixin o produeixin al l'Estat. En definitiva, la possibilitat de produir i generar valors afegits a altres països.

Antonio Núñez va defensar en la seva intervenció la necessitat de tenir mecanismes de control per millorar l'eficiència de l'empresa pública. "No és una qüestió ideològica, és tenir la possibilitat d'avaluar si les polítiques que es desenvolupen en matèria de sanitat o educació es fan maximitzant el rendiment i minimitzant la inversió".

"Cada vegada som més exigents, però alhora la crisi minva la recaptació d'impostos, per tant l'eficiència en la gestió de l'Administració pública ha de ser un dels desafiaments per al futur".

Un futur en què Enrique Sendagorta i Higinio Marín van coincidir que la persona ha de ser un valor a tenir en compte a l'hora de formar líders i garantir el bon rendiment de les empreses i del sistema molt influenciat per variables que no són de tipus econòmic.