Fa només alguns anys que s'ha posat de moda, però l'actual conjuntura de crisi econòmica no l'ha deixat indiferent. Es tracta del turisme rural, que a les Balears, en el primer semestre de l'any, ja ha deixat de facturar el 51% del en relació amb el mateix període de l'any passat. El president de l'Associació d'agroturismes de Balears, Ventura Rubí, qualifica de "greu" la situació actual i és contundent en assegurar que la present temporada "és dolenta".
En aquest sentit, Ventura Rubí va explicar que des de principi de juliol fins a mitjan agost "les reserves han baixat un 70%" en comparació amb els mateixos mesos de l'any passat. Això no obstant, el president de l'Associació d'agroturismes va reconèixer que "venim de dos anys que havien estat molt bons", en relació a les passades temporades turístiques, en què l'ocupació era gairebé del 100%.
Així mateix, Rubí va remarcar que "sí que és veritat que, tal com passa als hotels, les reserves es fan en el darrer moment", a diferència d'anys anteriors, quan es feien moltes reserves amb un any d'antelació. "Únicament per bodes, comunions o esdeveniments d'aquests tipus es reserva un agroturisme amb molta antelació", va especificar Rubí. Així, els prop de 125 hotels rurals de Mallorca i de Menorca que formen part de l'associació també passen per un moment difícil, encara que, a banda d'aquests, segons Rubí, "n'hi deu haver uns 40 més que no formen part de l'associació".
Vil·les vacacionals
A banda dels agroturismes, hotels rurals o hotels d'interior coneguts com a tal, també existeixen les vil·les turístiques vacacionals, i a Mallorca n'hi ha unes 1.500 que formen part de l'Associació de vil·les turístiques vacacionals, que presideix Miquel Cifre. Malgrat que aquests habitatges es reparteixen arreu de l'Illa, la major part es concentra a Pollença i a Cala d'Or i, segons explicà el president, "enguany també hem notat la crisi, especialment pel que fa a l'hora d'arrencar la temporada". En aquest sentit, Miquel Cifre manifestà que "els mesos d'abril i maig varen ser molt difícils perquè, a diferència d'anys anteriors, es registraren molt poques reserves" i afegí que "no va ser fins a partir del 15 de juny que començàrem a arribar a un nivell acceptable de comandes".
La major incògnita per a les vil·les, però, és el proper mes d'octubre, segons indicà Miquel Cifre, qui matisà que, "tot i que el setembre el tenim més o menys arreglat, el mes d'octubre no sabem què passarà". Així, pel president de les vil·les vacacionals, "allò que és clar és que la temporada d'estiu encara no està prou definida" i insistí que "la campanya d'enguany ha estat molt curta". A més, com a característica de la temporada actual, Cifre explicà que igual que en el cas dels hotels i dels agroturismes "moltes reserves es fan a darrera hora", fet que atribuí que "molta gent, com que saben que hi ha llocs buits, esperen les ofertes". En aquest sentit, el cap de les vil·les manifestà que "el mes d'agost s'han fet bones ofertes per tal de poder omplir". I és que, segons Cifre, "enguany hi ha d'haver oferta perquè la gent vingui". D'altra banda, Miquel Cifre explicà que, a diferència d'altres anys en què un habitatge es llogava per almenys 15 dies, "ara hi ha moltes reserves de només una setmana, perquè els turistes ajusten el pressupost".
Obert tot l'any
En el cas dels agroturismes, la temporada de primavera és una de les més bones, encara que els dos mesos forts d'estiu també hi ha gent que cerca aquest tipus de turisme. Segons detallà Rubí, "molta gent té vacances per juliol i d'agost, de manera que són mesos en què hi sol haver gent".
En contraposició, octubre i novembre "són els més fluixos", per la qual cosa Rubí augura "una tardor molt negra". Tanmateix, i malgrat que hi ha períodes més fluixos, "solem tenir obert de cap a cap d'any, a excepció d'alguns", explicà Rubí. Així, el president de l'Associació d'agroturismes detallà que "moltes vegades se cerca un altre ús als agroturismes de les zones costeres".
D'aquesta manera, Rubí informà que, "per exemple, a la zona de Son Servera hi ha molts hotels. Per tant, agroturismes de la zona se celebren moltes bodes i comunions". L'explicació de Rubí fou clara: no van als hotels perquè a l'estiu estan plens, i a l'hivern, estan tancats. El president de l'associació d'agroturismes explicà que "hi ha gent que lloga tot el local per dur-hi a terme algun esdeveniment i a part lloguen un càtering per al menjar". Segons Rubí, "aquest tipus d'actes són els únics que, ara per ara, es reserven en gran antelació". I és que el turisme rural tampoc no ha pogut defugir la crisi que ha patit i pateix l'economia mundial.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.