TW
0

Sembla que en l'actual temps de crisi econòmica, totes les dades de creixement són negatives, però hi ha una empresa en creixement. Es tracta del Parc Balear d'Innovació Tecnològica, el Parc BIT, una companyia pública ubicada al costat de la Universitat de les Illes Balears que depèn de la Conselleria d'Economia, Innovació i Hisenda del Govern.

I és que, en els darrers dos anys, el Parc BIT ha experimentat un gran creixement, passant de 55 empreses el mes de juny de 2007 a 111 que n'hi ha ara i que donen feina a 2.386 empleats. El seu gerent, Vicenç Matas, sosté que "aquesta xifra és el millor indicador del creixement i de la consolidació del Parc". Tal com manifestà el gerent, "en temps de crisi creixem", encara que va matisar que "amb això no vull dir que algunes de les empreses que hi ha al parc no pateixin la crisi". Així mateix, va assenyalar que "tenim més peticions que capacitat d'espai".

Aquest fet és degut, en part, al tipus de sector instal·lat al Parc BIT, on conviuen edificis impulsats per l'Administració i d'altres per la iniciativa privada, que és l'alt component tecnològic. Des del naixement del Parc, l'any 2002, s'ha dut a terme una tasca important per tal d'atreure un sector d'empreses relacionades amb la tecnologia i amb les TIC: Tecnologies de la Informació i de la Comunicació. De fet, el 61% de les entitats que actualment desenvolupen la seva tasca al Parc BIT ho fan en el camp de programari de les TIC.

D'altra banda, cal remarcar que un dels aspectes més destacats d'aquest indret és el gran nombre de titulats universitaris, ja que n'hi ha 834. En aquest sentit, Vicenç Matas va destacar el "gran valor per la simbiosi perfecta amb la Universitat". A més a més, Matas va manifestar que "moltes empreses establertes al Parc estan relacionades amb el sector del turisme, i, mentre que aquest funcioni, les companyies que hi ha aquí també ho faran", perquè un gran nombre de les empreses TIC treballen en molt de programari del sector turístic.

Els clústers, en marxa

A part de totes les empreses relacionades amb les TIC, el Parc BIT n'alberga també d'altres tipus. Una de les més rellevants i que també va en augment és la dels clústers, recentment nou al nostre vocabulari quotidià i que, de cada vegada, entra amb més força. Així, un clúster es podria definir com una agrupació d'empreses i institucions d'un mateix sector i d'una mateixa zona geogràfica que constitueixen un pol productiu especialitzat. La seva estratègia es basa en un concepte també de nova creació: la "coopetició", que prové de la barreja la cooperació i la competició.

A Balears existeixen diversos clústers i un dels més importants, tant per nombre d'empreses com de treballadors, és el turístic. De fet, estam parlant d'un metaclúster en el qual destaca Turistec, format per 50 companyies dedicades a la creació i comercialització de sofware turístic. Dins d'aquest grup, també hi formen part el clúster nàutic, l'aeronàutic i l'Ibiza Music Box, que inclou empreses del sector musical.

Altres clústers rellevants són l'audiovisual (format per 172 entitats) i el bioctecnològic, un sector estratègic, tal com consta en el Pla de ciència i innovació de Balears.