La liberalització del mercat elèctric, per la qual una vintena d'empreses d'energia podran vendre'ns a partir del mes vinent el corrent, està causant més d'un maldecap entre els consumidors. No debades, la informació sobre aquest tema és magra i, a sobre, confusa.
Tothom pot contractar el servei d'electricitat amb qualsevol de les empreses del mercat lliure. Per fer-ho, cal informar-se'n als telèfons d'atenció al client de cada companyia (al web http://consum.caib.es se'n poden trobar els números) i sospesar les ofertes. A Balears, just Gesa hi té oficines físiques.
Si cap oferta del mercat lliure no ens va bé, Endesa, Iberdrola, Unión Fenosa, Hidrocantábrico i EON estan obligades a donar-nos electricitat a un preu fixat pel Govern central. Serà l'anomenada Tarifa d'últim recurs (TUR). Un preu, però, que encara es desconeix.
Segons el president de l'Associació d'Empresaris d'Instal·lacions Elèctriques i Telecomunicacions de Mallorca, Jaume Fornés, la factura del llum s'encarirà per juliol un 20%. Posant com a exemple una llar "normal", que té una potència contractada d'entre 5 i 8 kilowatts i paga uns 80 euros mensuals, la factura s'incrementaria amb 16 euros a partir del mes vinent. "Aquest augment respon a l'ajust del dèficit tarifari que reclamen les elèctriques", explica Fornés.
Des de fa anys, les companyies asseguren que venen l'energia molt per sota del preu real i exigeixen al Govern central poder cobrar-la a un preu que ells consideren just.
Així doncs, la liberalització no evitarà que el llum continuï pujant. El Ministeri d'Indústria ja té decidida quina serà la nova tarifa, però atès que entén que la mesura és socialment incorrecta, esperarà fins al darrer moment per donar-la a conèixer.
El consell d'associacions de consum i tècnics és que aquells que tinguin contractada una potència inferior a 10 kilowatts -més de 400.000 llars a les Illes- no moguin fitxa fins que no es conegui quina serà la tarifa regulada. Per als clients de més de 10 kilowatts (unes 110.000 llars i petites i mitjanes empreses), s'aconsella que comencin a comparar les ofertes de les companyies. Una vegada que firmem un contracte, haurem de complir un any de permanència en la companyia.
El preu del mercat lliure hauria de ser més barat que el de la TUR. Tanmateix, les ofertes de les empreses es fan sempre "en base al preu de cost i sempre que no pugin les tarifes". Cal llegir la lletra petita.
Una altra cosa és que les companyies pactin preus i que la lliure competència no sigui tal, com ja passà amb la liberalització de la telefonia. En alguns casos, la diferència entre dues empreses és just de vuit euros a l'any.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
La gent o els consumidors no té clar el termini de potentia. Una manera de fastidiar las companyias ès fer contractes amb un termini de potentia de 1100 watts o 2200 watts. De aquesta manera las companyias distribuidoras tendrian la necessitat de instal·lar els limitadors (ICP) per el seu compte i pagant las despesas de la instal·lation. Una potentia de 1100 watts ès suficient per mantenir la il·lumination, electronica i motors de una hogar, també podria fer funtionar una rentadora però amb aigua freda, un microonas i forn electric (no an el matex temps). Una potentia de 2200 watts ja pot esser suficient per emprar qualque termo electric i fornets electrics. Els consumidors actuals fan contractes molts ventajosos per las companyias, per exemple ès molt millor obtenir un contracte amb una potentia de 6400 watts que fer 20 contractes de 2200 watts.
I la llum tornarà a pujar, i tots remandrem feliços i contents com sempre. Es curiós que quan una cosa deixa d'esser un monopoli encara mos surti mes cara. Desvergonyats...