“No ens aniria malament canviar hooligans per euros”

TW
0

Emilio Ontiveros (Ciudad Real, 1948), catedràtic d’Economia de la Universitat Autònoma de Madrid i president d’Analistes Financers Internacionals defensa a Palma la importància del turisme per sortir de la crisi i aposta per millorar l’oferta per guanyar "qualitat, en lloc de quantitat de visitants".

És aquesta crisi tan forta com diuen?
Sí i, a més, té personalitat pròpia. Entre els trets que singularitzen aquesta crisi hi ha la severitat, just assimilable a la de la Gran Depressió. Això no obstant, afortunadament, no se sembla a la Gran Depressió en diverses coses. Una, que aquella començà el 1929 i acabà pràcticament amb l’inici de la Segona Guerra Mundial, mentre que aquesta crisi només fa 20 mesos que la patim. I dues: en aquesta les decisions de les autoritats han estat ràpides i coordinades internacionalment, prova d’això ha estat la reunió del G-20, que ha estat un exponent de la naturalesa global de la crisi. Però en la resta, la crisi té molt mala pinta.

Encara passaran coses que ni ens imaginam?
Ja han passat coses que ni ens imaginàvem, hem vist la major pèrdua financera de la història! A diferència del que va ocórrer el 29, els que hem perdut ara som molt més que els que perderen llavors. El 29 just el 5% de la població dels països avançats tenia actius financers, mentre que ara aquest percentatge és del 48%.

Vós heu dit que a l’Estat espanyol hi hagué més eufòria immobiliària, que té més endeutament i més dèficit exterior que els Estats Units. Afrontarà pitjor la sortida de la crisi, doncs?
Sí i, a més, EUA ha aplicat més recursos públics que Espanya a neutralitzar el debilitament de l’economia. Han invertit 780 milions de dòlars en despesa pública, en infraestructures, en millora de la sanitat i en extensió de la banda ampla a municipis rurals. És una injecció d’adrenalina que no ha fet fins ara cap altra economia.

En quina fase de la crisi es troba l’Estat ara?
Estam en una situació de racionament del crèdit i amb unes dades de desocupació sobreacollidores. Les xifres de l’atur creen desconfiança fins i tot en aquells que tenen feina i això fa que la gent racioni les decisions de despesa. Amb això, les empreses paetixen i es realimenta el cercle viciós. No es pot afirmar que l’economia espanyola hagi tocat ja fons.

Quan en sortirà Espanya?
No abans del 2011 i haurà de basar-se en sectors alternatius al de la construcció.

Com el turisme?
Sí, el turisme és un sector molt important. Cal millorar la qualitat de l’oferta, anar cap a un patró que complementi el sol i platja, que miri més a les capes més altes. Espanya és el país del món que té el major nombre de visitans, no ens aniria malament canviar hooligans per euros.

Balears té millors condicions que la resta de l’Estat per sortir de la crisi?
Balears té un avantatge: ha d’aprofitar la recuperació d’Alemanya i el Regne Unit. A més, a Balears hi ha un estoc de capital mitjà superior al de la mitjana espanyola.