Pluja de demandes del sector turístic de les Illes a Moncloa, aprofitant la seva reunió ahir a Palma amb la vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández De la Vega, que partí de Mallorca amb l’anàlisi de la situació del sector sota el braç, la promesa d’estudiar algunes mesures i cap compromís ferm. El president de l’Agrupació de Cadenes Hoteleres de les Balears (ACH), Aurelio Vázquez, reclamà ahir la posada en marxa d’un "autèntic" pla Renove del turisme amb incentius fiscals a la inversió i la renovació "per atacar" un dels mals als quals actualment afecta el sector: l’obsolescència de la planta hotelera.
"L’actual és senzillament una transferència de liquiditat en forma de crèdits, que després les empreses han de tornar", manifestà Vázquez, qui recordà que "l’aportació real de l’Estat en aquest pla és just del 3%" del total, part que correspon als interessos dels crèdits subvencionats. El president de l’ACH féu aquestes declaracions a la seva sortida de la reunió mantinguda ahir dematí durant dues hores i mitja entre De la Vega, el secretari d’Estat de Turisme, Joan Mesquida, el president balear, Francesc Antich, i el sector turístic. Precisament, De la Vega prometé ahir que l’ampliació en 600 milions més d’aquest pla (davant els 400 actuals) per a la renovació de les infraestructures turístiques –que ja havia anunciat amb anterioritat el president Zapatero– serà "efectiva en 2 setmanes".
A l’inici de la reunió, De la Vega afirmà que la previsió per a aquest estiu és que es mantingui l’arribada de turistes en xifres similars a la temporada estival de 2008. Segons la vicepresidenta, el sector turístic "continua mostrant una notable fortalesa" i, si bé reconegué que el nombre de turistes que arriben a l’Estat es "ressent", afegí que les dades "són millors d’allò previst". En aquest sentit, Vázquez li va transmetre el seu desacord ja que, indicà, des de fa diversos anys el turisme pateix una "desacceleració", en passar de generar 44.000 milions d’ingressos en l’àmbit estatal l’any 2000 a 42.000 el 2006. Segons el seu parer, aquesta desacceleració té la seva arrel en un problema de competitivitat de l’oferta, per la qual cosa demanà al Govern que col·loqui el turisme "com una de les seves prioritats de la seva acció de govern", ja que actualment "està quedant en segon lloc", en detriment d’altres sectors amb menys pes específic dins el PIB espanyol.
A part de l’eliminació de les taxes aeroportuàries, Vázquez també demanà a De la Vega que reformi la Llei d’arrendaments urbans per combatre l’oferta turística "al·legal" i que "d’una vegada es financin adequadament els municipis turístics". En aquest sentit, assenyalà la necessitat d’ordenar el "trull" de la normativa turística a tot l’Estat. A la sortida de l’encontre, el conseller de Turisme destacà que la reunió va ser "molt interessant" perquè permeté "avaluar tots els problemes" del sector, encara que lamentà que la vicepresidenta just es comprometé a "analitzar i a estudiar" totes les qüestions abordades.
El president de la CAEB, Josep Oliver, lamentà també que De la Vega no s’hagi compromès a "res" amb els empresaris, encara que destacà que la vicepresidenta estava "coneix molt bé els problemes de les Balears". Oliver va destacar com a necessitats "peremptòries" resoldre d’una vegada la qüestió del finançament autonòmic que "solucioni –va dir– moltíssims de problemes d’aquesta comunitat" i la reforma de la zona de la platja de Palma. El responsable de la Federació de Comerç, Hoteleria i Turisme de la UGT, Antonio Copete, manifestà els seus dubtes sobre la utilitat de la trobada. "Hi ha hagut molt bones paraules, però ja veurem els fets...", va etzibar.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
A veure quan tendrem un titular com aquest: "Els ciutadans exigeixen un pla Renove DE POLÍTICS 'autèntic'"