A les Illes –i així sembla que serà a la resta de l’Estat–, la idea de la UGT no qualla entre les patronals, que la qualifiquen de bogeria, pel cap baix.
Mentre la federació balear de la UGT –com no podia ser d’altra manera– fa costat al seu líder, USO defensa que en la reivindicació per la reducció de la jornada laboral a les 35 hores de fa quatre anys quedà tota sola sense el suport de les dues grans centrals, i la renovada CCOO illenca guarda silenci.
El secretari general de la UGT a les Illes, Lorenzo Bravo, defensa que la reducció de la jornada laboral ha d’anar acompanyada de polítiques de formació i innovació dins l’empresa. "Si les 35 hores s’han aconseguit en molts llocs de l’Administració, per què no a l’empresa privada?", demana, i s’auto-respon: "Estam convençuts que això es pot fer sense abaixar els salaris, perquè l’empresa tindria els mateixos beneficis i, a més, es podrien generar més llocs de feina", diu.
Per la seva banda, el líder d’USO-Balears, David Díaz, explica que la jornada de quatre hores "sempre ha estat una reivindicació sindical".
En canvi, Josep Oliver, president de la Confederació d’Associacions Empresarials de Balears (CAEB), rebutja la proposta a les totes. "No pareix que el camí indicat per sortir de l’actual situació econòmica sigui reduir la jornada laboral", diu Oliver, qui apunta que "en aquests moments allò que és indispensable és incrementar la productivitat i la competitivitat de les empreses per permetre que els beneficis de les companyies i la renda disponible dels treballadors es recuperin".
"Reduir la jornada laboral provocaria una pèrdua de productivitat i, més tard o més prest, una reducció de la renda disponible del treballador", assegura Oliver, qui comparteix la tesi de la patronal estatal CEOE –de la qual és membre– per flexibilitzar el mercat laboral amb més contractes a temps parcial i una sèrie de bonificacions per a la nova contractació.
Del mateix parer és Juan Cabrera, president de Pimem, qui explica que el plantejament de la UGT "no és gens positiu" i que insta a "estudiar un sistema totalment distint de contractació, més flexible per a les empreses i per als treballadors".
Però Cabrera encara va més enllà i acusa el sindicat de voler fer un "flac favor" als treballadors. "Els que tenen hipoteca, necessiten treballar tant com puguin per pagar-la", sentencia.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.