TW
0

Admet que quasi no es recorda de quan no era sindicalista. A Josep Benedicto (Palma, 1960) li queda, com diu ell, "un telenotícies" per deixar de ser secretari general de Comissions Obreres de les Illes Balears després d’haver esgotat el temps permès en el càrrec: 12 anys. Si es té en compte les vegades que li ha sonat el telèfon durant una mitja hora llarga de conversa, molta gent el trobarà a faltar quan se’n vagi de la central, on ja ha dit que no tornarà a ocupar cap càrrec directiu per deixar pas a "les generacions que vénen amb força". ‘Bene’ s’incorporà a CCOO quan tenia 17 anys, en un temps de "postfranquisme molt dur" en el qual la militància "era molt necessària". "Abans d’això, jugava a futbol i a frontó i "col·locava endolls, interruptors i bombetes" (treballava com a instal·lador electricista).

Després de més de 30 anys en actiu en política i sindicalisme, difícilment es desprendrà de tenir "una opinió sobre les coses que passen". La setmana que ve començarà a pensar què farà després de CCOO, una preocupació que fins ara no ha estat prioritària per ell. De les coses que li quedat per fer, confessa que li hauria agradat guanyar les eleccions sindicals a Balears i convertir-se així en la central amb més representativa a les Illes (CCOO ho és en àmbit estatal, però a l’Arxipèlag és la UGT qui té més afiliats). A més, també hauria volgut girar les tendències negatives del mercat laboral de Balears, com són "la precarietat, la sinistralitat, el salaris i les pensions per sota de la mitjana estatal que tenim; s’han retallat, però no suficientment", lamenta.

Tot i que la intenció era arribar al IX congrés que arranca avui per triar la nova cúpula de CCOO amb una única candidatura, el consens no ha estat possible. Fins ara, dos candidats s’han perfilat per rellevar Benedicto en el càrrec (els afiliats tenen temps fins a les 18.00 hores d’avui per postular-hi): Katiana Vicens i Daniel Cámara. Després de dubtar sobre la conveniència de definir-los o no, Benedicto hi accedeix. Hi posa cautela, mesura les paraules, però és difícil no intuir la seva predilecció per Vicens: "Té gran preparació personal, molta capacitat de feina i està molt compromesa amb el sindicat des de molt jove". No debades, en els darrers quatre anys Vicens ha estat a la secretaria d’Organització del sindicat.

Sobre Cámara, diu que "ha fet bona feina en la secció del metal" i que "té futur en el sindicat". Això, però, segons explica Benedicto, "no consisteix només en el fet de ser secretari general; hi ha un enfilall de persones al sindicat molt capacitades que no han ocupat aquest càrrec, i igualment hi han aportat molt". Qui fins avui ha estat secretari general de CCOO està convençut que s’hi arribarà a un acord per incloure gent d’ambdues candidatures a l’Executiva. En qualsevol cas, diu que "guanyi qui guanyi, l’única cosa que esper és que canviïn el que creiïn que s’ha de millorar".

"La vaga general perjudicaria els empresaris que ho han fet bé"

Katiana Vicens, secretària d’Organització del sindicat des del darrer congrés, és la candidata "oficialista" i la que té, a priori, més suports. Auxiliar d’infermeria i funcionària de la CAIB, Vicens ha ocupat diversos càrrecs a la central i és alliberada sindical des de l’any 1998. Explica que un pic tornà a la seva feina, però que després de tant d’anys de sindicalisme "em faltava alguna cosa i hi vaig tornar", a la central.

Diu que allò que farà si surt elegida secretària general és "complir els eixos de la ponència" redactada per a aquest congrés. Això significa "governar entre tots, perquè fins ara si això no ha estat així no és per culpa d’una sola persona, sinó que ha faltat predisposició de tothom", a més de "reforçar la negociació col·lectiva, progressar cap a un nou model econòmic i avançar en cohesió social". Sobretot, diu, "és necessari aconseguir major cobertura dels convenis col·lectius i assegurar uns salaris dignes". Sobre la política de Zapatero davant la crisi, diu que "estam una miqueta estancats" però que "és positiu que per ara no s’hi hagi sumat la tesi de les patronals". Per aquesta "fermesa" del Govern contra la patronal, Vicens es mostra contrària a la vaga general i diu que "perjudicaria els empresaris que ho estan fent bé". A més, "de les mesures conjunturals", considera que el Govern ha de prendre "reformes estructurals".

"El sindicalisme està tan desprestigiat com la classe política"

Afiliat a Esquerra Unida, Daniel Cámara és des del 2005 secretari general de la federació Minerometal·lúrgica de CCOO. Fill de Manuel Cámara, qui fou secretari general abans de Josep Benedicto, un fet que "alguns", diu, volen aprofitar per perjudicar-lo."Som persones distintes en moments distints de la història d’aquest sindicat", rebla i tanca la polèmica. Rebutja l’etiqueta de "candidat del sector crític" amb la qual se’l relaciona perquè "just hi ha unes Comissions Obreres que són de tots i totes", però amb el seu discurs es delata: "Cal canviar la pràctica sindical, fins ara ha faltat participació del conjunt del sindicat en l’estratègia de concertació social, volem un model més participatiu per poder representar millor els treballadors". "Les enquestes diuen que el sindicalisme està tan desprestigiat com la classe política i això em preocupa", raona.

Creis en la vaga general? "Ara mateix no, perquè no solucionaria una crisi que és global. Ara bé, si alguna vegada l’acomiadament barat es col·loca a l’agenda del Govern, aleshores sí". De les mesures anticrisi del Govern Zapatero, diu que "n’hi ha algunes que només posen pegats". "Ens agradaria que la seva política econòmica es distanciàs més de la d’Aznar" i que Antich faci "molt més". Per ell, en temps de crisi s’ha de "reforçar" la unitat amb altres sindicats. El seu, diu, "sempre ha estat d’esquerres", però "Toxo ho expressa amb més claredat".