El governador del Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa (BCDE), Raphaël Alomar, assegurà ahir que Balears "podria sortir abans que altres comunitats autònomes" de l’actual crisi econòmica, perquè es tracta d’un territori on el turisme encara es manté fort i perquè gaudeix a més del factor "proximitat" a favor seu. "Les destinacions de curta distància, com les Balears, poden sortir beneficiades de la crisi, ja que els europeus renunciaran a anar llocs més allunyats com el Carib, però no deixaran d’anar de vacances, perquè és una evasió necessària", explicà Alomar als periodistes després de reunir-se amb el president del Govern, Francesc Antich, i la presidenta del Parlament de les Illes Balears, Maria Antònia Munar.
Així i tot, Alomar no gosà fer prediccions sobre quan acabarà aquesta conjuntura. "En aquests moments, quan cada dia una institució financera diferent publica resultats i cada dia ens dóna una mala notícia, és molt difícil contestar això", enraonà l’expert. El governador indicà que les relacions entre l’Arxipèlag i l’entitat que representa s’iniciaren "fa més de 10 anys" i que el BCDE obtingué durant el 2008, tot i la crisi, "molt bons resultats". El BCDE està integrat per un total de 40 països, entre els quals hi ha l’Estat espanyol, que és el primer client de l’entitat i el quart accionista.
Quant al paper que assumirà enguany el BCDE, els eixos fonamentals de treball del qual són l’allotjament social, l’educació, la sanitat i el medi ambient, Alomar assenyalà que l’objectiu és assumir una "tasca contracíclica". Això és, "incrementar bastant els crèdits per ajudar que es mantingui la demanda" i rellançar l’economia productiva. "Fins ara –precisà Alomar– els bancs estan donant un finançament molt car i a molt curt termini. Nosaltres volem oferir exactament el contrari: inversions molt més barates i a llarg termini", assegurà.
Necessàries
En aquesta línia, el vicegovernador de l’entitat i exsecretari d’Estat de Comerç del Govern de Felipe González, Apolonio Ruiz, explicà que "ara més que mai, quan hi ha problemes amb la banca privada, es fa necessari el protagonisme de les institucions financeres internacionals com la nostra". Així mateix, Ruiz detallà que la reunió d’ahir havia servit per "fer un cop d’ull general" als projectes elaborats conjuntament fins ara amb el Govern de les Illes, a més d’establir contacte per a pròximes reunions i nous projectes "importants" per al futur.
Entre 40 i 70 milions per al nou Son Dureta
El BCDE ha concedit de moment "entre 60 i 70 milions d’euros en crèdits" a les Illes en 10 anys de col·laboració, segons explicà ahir el seu vicegovernador. Aquests préstecs foren concedits per a projectes d’Educació Primària i Secundària, centrats molt especialment en la integració dels immigrants. Ara per ara, hi ha damunt la taula una inversió d’entre 40 i 70 milions d’euros per al nou hospital Son Dureta. El projecte públic-privat, en fase de negociació, té la participació de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), el Banc Europeu d’Inversió (BEI), el Banc Santander, BBVA i Banca March.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.