Un total de 13.000 persones de Balears no cobren la prestació per desocupació, 2.000 de les quals no tenen cap experiència laboral, segons una estimació provisional del Govern.
Així ho indicà la consellera de Treball i Formació, Joana Barceló, en roda de premsa per valorar les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) publicades ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que reflecteixen un augment de l’atur a les Illes de 20.500 persones el 2008, fet que suposa un increment del 41,84% en relació amb el 2007.
Amb aquestes dades, l’EPA situa el nombre total de desocupats a les Balears en 69.500 i la taxa d’atur, en el 12,32%.
Per sexes, la taxa d’atur va ser major en el cas dels homes, amb un 12,57%, davant el 12% de les dones de les Illes; en termes globals es registraren 40.000 homes aturats i 29.500 dones.
La taxa a les Balears és inferior a la mitjana estatal, que està en el 13,91% , amb la qual cosa el nombre d’aturats s’elevà a 3.207.900 persones, la xifra més alta des del primer trimestre de 1998.
El director general de Planificació Estratègica del Govern balear, Llorenç Pou, remarcà ahir que la major part de l’increment de l’atur interanual s’explica per l’augment de la població activa (20.100 persones més) –en què destaquen les dones i la població estrangera–, més que per la destrucció de feina (-400 ocupats). Alhora, defensà que l’Arxipèlag manté el nivell d’ocupació, tot i que "no creix als ritmes d’abans".
Amb tot, Balears assolí una població activa de 564.100 persones en finalitzar el 2008, amb una taxa d’activitat del 63,79%. Això és més de tres punts percentuals per sobre de la mitjana estatal (60,13%), de manera que Balears, juntament amb Madrid, és la comunitat autònoma amb "major dinamisme", manifestà Pou.
L’increment d’aturats es produeix a tots els sectors, encara que es concentra sobretot en la construcció (11.700 persones), de manera que s’hi atribueix el 57% de l’augment de l’atur. A l’altre ram més tocat, el dels serveis, l’atur va créixer amb 8.700 persones.
Pou assenyalà que la part "més dura" d’aquesta situació es produí des de l’estiu fins a setembre de l’any passat a causa de les dificultats en el sector de la construcció. Així, apuntà que les actuacions del Govern dels pròxims mesos donaran resposta a molts dels problemes d’aquests aturats.
No tothom està d’acord, però, amb la visió optimista del Govern.
Rafel Borràs, secretari d’Ocupació de CCOO, considera "urgent" ordenar el procés de concertació social amb Govern i patronal per "establir actuacions per fer front al creixement de la desocupació".
El sindicat exigí també als empresaris que no aprofitin la conjuntura per presentar expedients de regulació d’ocupació per tal de reduir plantilla i costos.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Màrius: Els hi manca una hipoteca? Si volen poden gaudir plenament de la meva. Els hi regalo. Dec tres rebuts vençuts i els tinc per corbata.
Conec una parella que viu a un pis de lloguer, pagant 400 € al mes, a una vivenda bastant cèntrica de Palma. Ambdós treballen i tenen un sou fix. No són, però, feliços del tot, ni ell ni ella. Pateixen perquè els hi manca tenir una hipoteca a llarg termini, com tots els seus amics.
Mallorca és la terra dels mallorquins i cap mallorquí hauria d'estar a l'atur. No es culpabilitza l'aturat és culpabilitza la gent que ha incitat a venir a tota aquesta gentada forana i a la gentada forana. Si no tenen feina que no es queixin i que se'n tornin al seu país d'origen.
Si aquests 13.000 treballen en negre ho tenen cruu a l'hora de cobrar una pensió de jubilació, i qui els exploti hauria d'anar a la presó. Prou de discursos pijos i xenòfobs que culpabilitzen als aturats. Només sabeu mirar-vos el vostre melic.
I quants d'ells treballen "en negre"?
No puc entendre opinions com les den tomeu o del sindicats. Aquesta crisi no servirà per res més que reestructurar l'economia balear. Durant aquests darrers anys hem crescut de més i molt ràpidament, cosa que ha fet que vingués molta mà d'obra forana. Si s'ajuda a mantenir aquesta gent, no s'en tornarà cap al seu país i els nivells d'atur no baixaran. A Mallorca ara mateix hi sobren moltes empreses i hi sobra molta gent. El dret d'atur només ha de ser per qui el té, no se poden invetar pagues perquè si. A més qui ens garantitza que aquests que cobrarien pagues socials de subsistència no treballaven abans de quedar a l'atur en negre?
Aquest fet clama justícia i ja es ben hora que s'aprovi una paga social de subsistència, als menys, durant el mesos de temporada baixa. Convendria que aquest Govern prenguès bona nota per evitar misèria i vides en condicions infrahumanes. La riquesa, si era vera, ha de ser més ben administrada. Si ha terenyines a la caixa social, hi haurà que endeutar-se. No és el mateix voler fer feina i no trobar-la que viure de petites pagues socials i de Càritas, que també hi ha casos, abans de vinclar l'esquena per guanyar-se el sou. Hi ha que filar prim i no deixar-se enganyar per professionals dels subsidis que no van de feina, emperò és evident, que ara hi ha que ajudar als més desfavorits de bondeveres que cerquen i no troben feina. Una misèria social que necessita remei urgent. La necessitat obliga a fer coses que un no voldria fer.