TW
0

L’empatx de construcció i la consegüent desfesta del sector ha tornat a fer mal a Mallorca, i aquest pic a una empresa de trajectòria que semblava imparable però que ha anat enfonsant-se al ritme que es foradava la bombolla immobiliària. La direcció de Casa Buades, actualment propietat del grup alemany Teka, anuncià ahir al comitè d’empresa la presentació d’un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que afectarà els 173 treballadors de Binissalem i de les delegacions de l’empresa a la Península, fet que equival a la totalitat de la plantilla.

El president del Comitè d'Empresa de Casa Buades, Bernat Font (USO), ha informat avui que demà està prevista una reunió amb la gerència de l'empresa amb l'objectiu de conèixer més detalls sobre l'Expedient de Regulació d'Ocupació que preveu presentar la companyia. La reunió tindrà lloc a les 12.00 hores a la seu de la fàbrica, a Binissalem. Així ho ha confirmat el president del Comitè d'Empresa -integrat per 5 representants d'USO, dos de CCOO i dos d'UGT-, qui ha indicat que “era d'esperar” que l'empresa dugués a terme una reestructuració de la plantilla, per compensar la caiguda de la demanda i de les vendes, però no hi havia cap indici que la companyia es disposàs a acomiadar a tota la plantilla.

Aquesta decisió suposarà, a la pràctica, el tancament de la grifonera mallorquina. Segons fonts de l’empresa, la companyia ha pres la decisió per fer front a la caiguda "constant i continuada" de la demanda i davant de les "males perspectives" de recuperació econòmica estimada per al 2009.

I és que, segons apunten des de la companyia, els efectes de la crisi, iniciada fa any i mig, s’han traslladat amb especial duresa al sector de la construcció, primera destinació de la producció industrial de Casa Buades. L’aturada en sec del sector del totxo ha posat contra les cordes els balanços comptables de l’empresa dels darrers dos anys. Mentre que el 2006 Casa Buades va tancar l’any en positiu amb 3,7 milions d’euros de guanys, el 2007 la grifonera registrà 2.954.000 € en pèrdues. Al tancament de l’exercici del 2008, els números vermells van créixer de manera exponencial: 8,4 milions més en pèrdues, a més d’una caiguda del 20% en facturació; d’uns 45 milions euros es passà als 36.

Casa Buades comercialitzava la major part de la seva producció –devers un 60%– dins l’Estat espanyol, on la crescuda del mercat immobiliari ha estat exponencial en els darrers anys. El 40% restant de la fabricació d’aixetes de bany i cuina de Buades es destina a la resta del món, amb una important quota de mercat distribuïda arreu d’Europa, que també ha pagat la dependència excessiva de la construcció.

Calendari

Casa Buades té ja fixat un calendari de reunions amb els representants dels treballadors per negociar els termes d’aplicació de l’expedient que afecta tota la plantilla, com també altres condicions, com ara l’import de les indemnitzacions a percebre per part dels treballadors acomiadats. La Conselleria de Treball i Formació confirmà que dimarts Casa Buades ja va comunicar al director general de Treball, Pere Aguiló, la seva decisió de presentar l’ERO i que s’han mantingut contactes de caràcter "informal" amb la direcció de l’empresa grifonera.

Precisament, el comitè d’empresan ha convocat avui al matí una assemblea per comunicar "oficialment" a la resta de treballadors la decisió de la companyia, tot i que en els darrers dies, segons explicà el president del comitè, Bernat Font, "hi ha hagut molta rumorologia". Per part seva, direcció i representants sindicals es reuniran demà per començar a negociar els punts de l’ERO. En aquest sentit, Font explicà ahir que els nou treballadors que componen la representació sindical de Buades confien a "poder negociar i que l’empresa no tanqui" i parteixi de Binissalem.

Pesar a Binissalem

El batle de Binissalem, Jeroni Salom, lamentà ahir el tancament de la fàbrica de Buades, on dels 173 treballadors, al voltant de 40 són d’aquest poble. "N’hi ha molts que hi són des que s’instal·laren al municipi, l’any 1991", segons va dir. En la seva primera valoració, Salom va comentar que "el més trist són les persones que aniran a l’atur i, a més, totes de cop". El batle també va explicar que "hi havia altres empreses a les quals Buades donava feina, que es dediquen sobretot a tasques de reparació". Pel que fa a la cafeteria de la fàbrica, "també és explotada per gent de Binissalem, encara que era per concessió". Així mateix, la nova situació podria afectar de manera indirecta uns 70 o 80 interns de la presó de Palma que ajuden a fabricar peces de Buades. Tot i que feia setmanes que el rumor del mal estat de Buades i de l’elevat dèficit de la companyia s’estenia per Binissalem, Salom explicà que els treballadors encara no saben res segur. El batle de Binissalem sentencià que "econòmicament és un cop molt fort per al municipi".