Sis mesos per a la liberalització

Pel juliol el mercat de la llum serà lliure i les empreses se'n disputaran uns 670.000 contractes a les Illes. Gesa-Endesa perdrà el quasi-monopoli que fins ara posseeix

TW
0

El primer de juliol el mercat elèctric de l’Estat espanyol serà lliure de manera definitiva. Tot i que el procés de liberalització començà a les Illes Balears l’any 2003 (a la Península, en el 2000), la Unió Europea marca ara com a data límit dia 1 de juliol de 2009 perquè el Govern de Madrid permeti que la llum entri de ple en el lliure mercat.

Així, desapareixeran les tarifes regulades pel Ministeri d’Indústria, Turisme i Energia i tots els consumidors podran decidir quina oferta comercial els interessa més.

Tanmateix, Moncloa mantindrà un "darrer refugi" per als petits consumidors que tinguin dificultats per mals informes comercials per optar a un contracte en el mercat lliure, ja que considera que el subministrament elèctric "és un dret universal".

Es tracta de la Tarifa d’Últim Recurs (TUR), que serà d’aplicació per a tots aquells amb una potència contractada de menys de 15kw, bàsicament famílies i petites empreses.

Pel juliol, empreses com Iberdrola, Hidrocantábrico, E-On, Unión Fenosa i Gas Natural podran fer la competència al grup Endesa a les Illes, que fins ara disposa de la pràctica totalitat dels contractes de l’Arxipèlag.

Un procés lent

I és que, segons explica el director territorial d’Atenció al Client de Gesa-Endesa a Balears, Salvador Guardiola, "dels 670.000 contractes que Gesa tenia en el mercat regulat, just 30.000 han sortit en aquests anys cap al mercat lliure. I d’aquests, el 95% s’han firmat amb Endesa Energia", la comercialitzadora de Gesa en el mercat liberalitzat. És a dir, que fins ara el procés ha estat lent i ha avançat poc.

En aquests primers sis mesos de l’any, però, el compte enrere s’accelerarà. Tal com ja succeí amb la liberalització de la telefonia, les grans empreses del sector –les sis citades més endavant, però n’hi poden entrar tantes com vulguin– es llançaran a fer agressives campanyes de publicitat per captar els nous clients.

El pastís és suculent; segons els propis càlculs de Gesa-Endesa, devers 15.000 empreses de les Illes consumeixen més de 15 kw.

Els preus els fixarà llavors cada comercialitzadora, en funció dels costs de l’energia, del peatge del pas de l’electricitat per la xarxa i del marge de benefici propi de cada empresa.

Pujaran els preus? És prest per saber-ho encara. Tanmateix, tot i que en general els preus del mercat lliure haurien de ser per definició més avantatjosos, tal com recorda Guardiola: "Fins ara el Govern havia manejat les tarifes de l’energia de manera independent al que en realitat era el seu cost per impedir que l’augment de preus en el mercat es disparàs".

Segons explica, " moltes tarifes en el mercat regulat són tan baixes que el seu preu en el mercat real no podrà ser millorat per les comercialitzadores". I posa com a exemple el descompte que ofereix Endesa en el mercat lliure, "de l’ordre del 2% per al consum domèstic, perquè no tenim més marge".

En qualsevol cas, les tarifes tal com les coneixem avui desapareixeran i les factures –és un avís– pujaran per corregir aquest defecte que durant anys ha provocat l’excés de regulació pública.