31% més ...Quina barbaritat !

La Comissió Nacional d'Energia proposa una pujada mitjana de les tarifes que supera el trentaper cent i que ha estat qualificada de “poc raonable” pel ministre d'Indústria, Miguel Sebastián. Les associacions de consumidors es queixen que sempre reben els mateixos

TW
0

La pròxima pujada de gener pot ser la més difícil dels darrers anys i fins i tot pot convertir-se en un autèntic port de primera per a molts de ciutadans. A l’augment de l’atur, a l’increment de la morositat i a la llosa de la crisi econòmica, s’hi suma ara un altre motiu nou d’intranquil·litat: la pujada del preu de la llum. La Comissió Nacional d’Energia ha proposat una pujada mitjana de les tarifes integrals (les que usen principalment els consumidors domèstics) del 31% per al primer trimestre de 2009. El Govern ha volgut calmar els ànims i a través del seu ministre d’Indústria, Miguel Sebastián, s’ha afanyat a qualificar de "barbaritat" la proposta i ha assegurat que serà aquest Ministeri qui en tingui la darrera paraula. La polèmica, però, ja és al carrer.

Segons l’informe aprovat ahir pel consell d’administració de la Comissió Nacional de l’Energia (CNE), es recomana una pujada a partir de gener del 31% en les tarifes integrals de la llum. Aquesta remuntada recull un augment del 92% en les tarifes d’accés, com també l’increment "necessari" per cobrir de manera additiva els costos prevists en la generació d’electricitat. Les tarifes integrals de 2008, recorda la comissió, no van incloure tots els costos d’accés, que es van traslladar al dèficit predictiu. Si no hagués estat així, és a dir, si no s’hagués arrossegat el dèficit de 4.800 milions que van quedar exclosos en la revisió de tarifes de gener de 2008, l’increment del gener de 2009 seria del 3%, i no del 31%.

Proposta orientativa

La proposta de la CNE no obliga el Govern. De fet, el Ministeri d’Indústria, en la darrera pujada aprovada el juliol (5,6% de mitjana per a les llars, que s’afegia al 3,3% de gener de 2008), va reduir a la meitat l’augment proposat per la comissió. Però, si bé la decisió de la CNE no en determina l’augment final, sí que serveix com a indicador que el preu de la llum pot tenir un important increment l’any que ve.

El ministre d’Indústria, Miguel Sebastián, va assegurar, després d’assistir a una visita del rei Joan Carles a les obres d’excavació del nou túnel de la línia 11 del metro a Leganès (Madrid), que encara no havia rebut la proposta per part de la CNE pel vet que no hi podia opinar a fons. En qualsevol cas el titular d’Indústria considera que "no és raonable" la pujada que suggereix la CNE. El ministre assegurà que "no és una proposta seriosa", ja que les quantitats d’increment remenades són "una barbaritat". "La CNE fa informes molt variats", va afirmar Sebastián .

Consumidors

Mentrestant, el portaveu de la Confederació Espanyola de Consumidors i Usuaris, Antonio López, va afirmar en declaracions que "sempre s’han d’estrènyer el cinturó els mateixos", amb referència als ciutadans, i que allò més raonable seria una pujada "d’unes dècimes per sobre de la inflació, entorn del 4%. Molt més combatiu es va mostrar el representant de Facua, Rubén Sánchez, qui afirmà que és "un autèntic despropòsit que l’organisme regulador s’atreveixi a plantejar un increment tan desproporcionat".

Finalment, la Unió de Consumidors d’Espanya (UCE) acusà les companyies elèctriques d’utilitzar la Comissió Nacional de l’Energia per pressionar el Govern, pel que fa a la pujada de preus. El portaveu de la UCE, Dacio Alonso, considerà que la pujada del 31% de les tarifes proposada resulta "intolerable i insostenible", atesa la situació econòmica de les famílies.  A més, qüestionà el mateix dèficit tarifari "per la falta de transparència i claretat" en la configuració dels preus majoristes i considerà que no està "suficientement acreditat", perquè el cost de la producció hidroelèctrica i nuclear "és molt menor que a la resta de fonts".