“Si no hi intervenim, la situació empitjorarà”

George Bush tornà a comparèixer per tranquil·litzar “els ciutadans de tot el món” i assegurar que la darrera paraula no està dita

TW
0

Ja no estam per rialles. Ahir, un solemne George W. Bush sortí al pas per demanar (exigir?) que es reconsiderin les decisions sobre el seu pla financer.El president d’EUA, els candidats presidencials i els líders del Congrés mantenien ahir una intensa ronda de contactes per tractar de salvar el pla de rescat financer rebutjat per la Cambra de representants.Amb un gest seriós, Bush va comparèixer davant de les càmeres per segon dia consecutiu per assegurar als "ciutadans de tot el món" que la derrota del pla de rescat "no és el final del procés legislatiu".

Tanmateix, sí va instar el Congrés a assolir-ne un acord, perquè "estam en un moment crític per a la nostra economia", que requereix una actuació "urgent". "Si no hi intervenim ara, la situació empitjorarà dia a dia".Bush va dialogar ahir amb els dos candidats presidencials, el demòcrata Barack Obama i el republicà John McCain, i ambdós aspirants es van mostrar d’acord que "cal solucionar aquest assumpte fonamental". "La inacció no és una opció", afirmava McCainn en un míting a Iowa. Per la seva part, Obama indicà que "davant de la tempesta que s’acosta als nostres mercats financers, la falta d’acció pot resultar catastròfica".

D’altra banda, els líders del Congrés continuen els seus contactes per tractar de persuadir els legisladors de trobar una solució.En un discurs davant del Senat, el líder de la majoria demòcrata, Harry Reid, va assegurar que han de "deixar de banda els retrets i avançar en allò que és necessari per al nostre país", mentre que el líder de la minoria republicana, Mitch McConnell, va expressar que "resoldrem l’assumpte aquesta mateixa setmana".

Les bàndols s’hi juguen molt i ho saben. Del pla depèn la salut del sistema financer, però també el prestigi de cada part implicada en les negociacions. Sembla que les amenaces apocalíptiques de Bush no fan res i que allò que compta són els votants. L’opinió pública, de moment, està en contra d’aquest rescat "de pel·lícula".

Després de la tempesta, tensa calma

Les borses europees van aconseguir estabilitzar-se ahir després de les fortes caigudes que sofriren el dia anterior, encara que la pressió sobre els títols bancaris no va disminuir, sobretot a Milà, que tancava ahir de nou a la baixa. En canvi, Frankfurt va cloure en positiu, tot i que es va tractar d’un avanç del 0,40 per cent; el Swiss Market va registrar un ascens del 2,38 per cen; Madrid del 0,38 per cent; Londres un 1,74 per cent; Estocolm un 0,39 per cent i París un 1,99 per cent. A la borsa espanyola, animada pel rebot de Wall Street, que pujà un 4%, Repsol va avançar el 2,45 per cent; BBVA, l’1,06 per cent; Banco Santander, el 0,38 per cent, i Iberdrola, el 0,14 per cent.