Una setmana destructiva, esperançadora i, sobretot, d’infart. Els darrers dies el parquet de tot el món sofrí una sacsejada brutal com a conseqüència de les crisis creditícies de diversos bancs, que enfonsaren les borses des dels Estats Units fins al Japó, amb xifres que recordaven la crisi de l’11 de setembre de 2001.
Però els brokers aconseguiren per fi respirar tranquils. Les mesures preses conjuntament per la Reserva Federal dels Estats Units i el Banc Central Europeu aconseguiren situar l’Ibex-35 al capdavant de la pujada generalitzada de les borses.
Així, l’indicador espanyol protagonitzava la major pujada des de gener de 1991, arribant a un 8,71 per cent, a causa de l’eufòria desencadenada per les mesures intervencionistes aprovades pel Govern i pels reguladors nord-americans per estabilitzar els mercats financers.
Entre les mesures preses per les grans entitats financeres, hi destacà la creació d’un fons conjunt entre deu grans entitats bancàries i l’acció coordinada dels majors bancs centrals per injectar al sistema centenars de milers de milions de dòlars per lubrificar el sistema financer.
D’aquesta manera, el Banc Central Europeu (BCE) adjudicava aquest divendres un total de 40.000 milions de dòlars (uns 27.600 milions d’euros) en subhasta a tres dies a un tipus marginal del 3,5% entre 64 peticionaris, va informar el Banc d’Espanya.
Aquesta és la segona subhasta en dòlars que realitza l’organisme que presideix Jean-Claude Trichet després que se sabés que durà a terme una acció coordinada al costat de la Reserva Federal Nord-Americà (Fed) i dels bancs centrals d’Anglaterra, del Canadà, del Japó i de Suïssa, per injectar liquiditat als mercats financers internacionals per import de 180.000 milions de dòlars (125.543 milions d’euros) per afrontar les "fortes pressions" registrades als mercats financers internacionals.
Pel que fa a la resta d’Europa, amb l’euro en 1,44 dòlars, París va pujar el 9,27 per cent; Londres, el 8,84 per cent; Milà, el 8,62 per cent; l’índex Euro Stoxx 50, el 8,42 per cent, i Frankfurt, el 5,56 per cent.
Las borses de tot el món rebien així amb gran entusiasme el desplegament de mitjans per part de Washington per combatre l’huracà en el qual s’ha convertit la crisi financera durant aquesta setmana. I també Wall Street va arribar a pujar el 4,2 per cent en conèixer-se les bones noves de la crisi.
A l’Estat espanyol, la majoria dels grans valors en borsa tancaven la jornada amb beneficis. Liderà els guanys el Banco Santander amb una pujada del 12,96 per cent, mentre que BBVA va pujar el 12,04 per cent; Telefónica, el 5,9 per cent; Repsol, el 5,69 per cent, i Iberdrola, el 5,67 per cent.
Més del 10 per cent van pujar Banesto (11,95 per cent), Abengoa (11,65), Bankinter (11,38); Ferrovial (10,67), Gas Natural (10,59) i Telecinco (10,17).
Els valors que menys van pujar van ser Iberia, el 2,58 per cent; Unió Fenosa, el 2,81 per cent, i Endesa, el 3,11 per cent.
Optimisme. Aquesta fou la paraula del dia, però tenint en compte la fragilitat del nostre sistema financer, les coses poden acabar com el rosari de l’aurora.
"Aquest és un gran desafiament"
El president d’Estats Units, George Bush, sortí al pas per explicar i justificar les mesures econòmiques adoptades pel seu govern. Assegurà que les constants intervencions de l’Executiu són absolutament necessàries per resoldre la crisi que assola el sistema financer nord-americà. Bush va reconèixer que una quantitat significativa de fons estatals seran posats en risc després del pla d’intervenció del Govern, però recalcà que es tracta d’una acció imprescindible.
"En la història de la nostra nació hi ha hagut moments que han requerit una actuació conjunta per afrontar grans desafiaments. Aquest és un d’aquells moments", es va justificar Bush. Per la seva banda, els candidats demòcrata i republicà a la Casa Blanca aprofitaren per presentar les seves apostes per tal de guanyar virtuals electors. Mentre Obama incidí en els ajuts a les famílies, McCain criticà l’afany de rescat de la FED i assegurà que hauria de deixar d’intervenir.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Ido,que no es "guapo" aixó :socialitzar les pèrdues i privatitzar les ganàncies".Son una colla de impresentables.
És a dir, que quan les coses van bé a les borses, es reivindica el no-intervencionisme estatal, la llibertat de mercat i tot això que es diu, però quan les coses van malament el pare-estat ha de sortir en defensa de les empreses i de les borses. En què quedam?