El Banc d'Espanya preveu un procés d'ajust “intens, costós i prolongat”
Zapatero pronuncia per primer pic la paraula 'crisi'
El governador del Banc d'Espanya, Miguel Angel Fernández Ordóñez, va advertir que la situació dels mercats financers internacionals “dista molt d'haver-se normalitzat plenament” i va augurar que l'actual fase de baix creixement “podria prolongar-se més de l'esperat.
No obstant això, va apuntar que en els últims quatre mesos “han anat remetent els riscs que es produeixi una crisi financera amb una recessió global” i va considerar que la desacceleració mundial està sent menor de l'anticipat el març.
En la seva intervenció en un dinar-col·loqui organitzat per la Cambra de Comerç Nord-Americana a Espanya, també va considerar que en el futur no tornaran a donar-se taxes d'inflació tan “benignes” com les dels últims anys, i va defensar una política monetària que actuï “amb fermesa” per ajudar a estabilitzar els preus.
En aquest sentit, va advertir que la persistència de taxes d'inflació elevades durant un període prolongat pot produir efectes de segona ronda i “posar en dubte la capacitat dels bancs centrals per assolir els seus objectius”. Fernández Ordóñez va advertir que “és difícil pensar” que tornin a donar-se unes condicions financeres tan folgades com les de l'últim lustre.
No obstant això va considerar que encara que l'enduriment del crèdit tingui un efecte “moderador” sobre l'economia en l'actualitat, ajudarà a enfortir el sistema financer i a fer més “sostenible” el pròxim cicle econòmic expansiu.
Miguel Angel Fernández Ordóñez va concloure que el que “enfosqueix” les perspectives econòmiques és l'actual context de “notable incertesa”, així com la reactivació dels riscs d'inflació i d'inestabilitat financera, que després d'un llarg període de bonança tornen a ocupar un primer pla.
El “procés d'ajust” que van generar les turbulències financeres, va reconèixer, està sent “intens, costós i prolongat” i la liquiditat s'“ha assecat” en molts segments dels mercats financers, sobretot en els de titulización.
En qualsevol cas, el governador veu “probable” que la liquiditat torni gradualment als mercats i que les condicions de finançament es “relaxin” a mesura que se superi l'actual període d'ajust i es normalitzi la situació. També va considerar “previsible” que els excedents financers dels països emergents continuïn sent una “font de liquiditat global” que ajudi la resta de les economies.
Referent a això, el governador va assenyalar que les economies dels països emergents han estat les menys afectades per la crisi financera, i que aquest any el seu creixement es moderarà només sis dècimes respecte al de 2007, mentre que als països més desenvolupats l'ajust serà molt més gran.
També va recordar que la forta demanda dels països asiàtics ha influït en l'encariment del petroli i de les matèries primeres i, en conseqüència, de la inflació, encara que, pel costat contrari, l'entrada de manufactures de baix cost procedents d'aquests països ha contribuït a moderar els preus dels països desenvolupats.
També a Illes Balears
- Un ciutadà envia una carta a la consellera de Salut per a denunciar el tracte lingüístic rebut a l'hospital Verge de la Salut
- Intolerable: À Punt contracta un col·laborador que celebra la mort d'Ovidi Montllor
- Un centenar de vehicles de mercaderies amb destinació a les Balears estan retinguts a València i Barcelona
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- El nou director d'IB3 es desfà de la sèrie 'Norats' sobre dos mallorquins perseguits pel franquisme
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Tots aquests patiments seran per a la classe assalariada. No us pensassiu que els Bancs no seguiran augmentant el beneficis. I encara haurem de veure la cara cofoia d'en Botin o qualsevol dels seus col·legues ventan't-ho a tort i dret.
Hi ja gent que no passarà cap dificultat? Segur que ell no passarà pena per arribari a final de mes
Bé, Sr. Zapatero i tota la colla armengolera, calveresca i antiquera... Encara la cosa es posa pitjor que no pensàvem. És increible. Sempre igual, sempre igual... Hi ha algún estat governat per socialistes que funcioni?... Els suecs i finlandesos i aquesta gent, no compta: son immensament rics, perque sí. I gasten poc, a més. Però nosaltres?. Ai, Senyor... agafans confessats!! Aixó sí: avortament, eutanàsia i... dret a empènyer avis?... Tot arribarà.