Es tracta del conveni de “major durada de la història de l'hoteleria balear”, va afirmar la patronal, que va recordar que afectarà uns 80.000 empleats de les Balears. L'acord ha estat subscrit per representants de les Federacions Hoteleres de Mallorca, Menorca i Eivissa, de l'Agrupació de Cadenes Hoteleres i de les Associacions de Sales de Festes i Restauració.
Així, el nou conveni preveu per als pròxims 12 mesos una pujada salarial de l'IPC interanual 4,5% -a data del 31 de març 2008- més una pujada del 0,5%, i estableix una actualització del plus de desplaçament que suposa gairebé un punt més d'increment per al present exercici, la qual cosa resulta, de la suma dels tres conceptes, en una pujada del 6%. Per als tres anys següents s'estableix una pujada de l'IPC real més un 0,5%.
El Conveni va ser subscrit ahir a la tarda a la seu de la FEHM després de gairebé quatre mesos de negociacions amb els sindicats, els qui van amenaçar la setmana passada amb iniciar un calendari de mobilitzacions si abans del divendres, 11 de juliol, no es tancava un acord amb la patronal. CCOO i UGT van presentar la setmana passada un plataformes conjunta que recollia les reivindicacions de les dues centrals a fi d'exercir una major pressió a la FEHM.
Així, el secretari general de la Federació Hoteleria i Comerç d'UGT, Antonio Copete, va considerar, en declaracions a Europa Press, que el fet que hi hagués una amenaça “seriosa” amb un calendari de mobilitzacions pactat ha “accelerat” la negociació en la que la patronal ha tingut que “cedir posicions” per evitar una vaga en aquest sector en plena temporada turística.
Així mateix, va estimar que també ha ajudat l'acord la decisió d'UGT i CCOO de “unificar” les seves plataformes de reivindicacions en una de conjunta, la qual cosa ha permès aconseguir un conveni col·lectiu “altament positiu”, ja que “compleix les nostres expectatives respecte a temes salarials”.
Per la seva part, el secretari d'Acció Sindical de la Federació de Comerç, Hoteleria i Turisme de CCOO, Ginés Díez, va manifestar que al marge de les declaracions “mediàtiques” realitzades pels sindicats durant les últimes setmanes en què van amenaçar amb mobilitzacions, s'ha anat treballant amb “molta discreció i tranquil·litat” al conveni col·lectiu a través de reunions allunyades de la taula de negociació.
“CONTINUAREM REIVINDICANT LES 35 HORES”
Díez va remarcar que el principi d'acord suposa el “tronc” del conveni col·lectiu al sector de l'Hoteleria, que serà firmat en “un parell de dies”. “S'ha aconseguit el possible i no el desitjable, ja que no hem aconseguit el que havíem plantejat a la plataforma conjunta de reivindicacions”, va admetre.
Així, va lamentar que finalment, no hagi estat possible incloure al conveni col·lectiu la reivindicació de les 35 hores setmanals, ja que s'ha hagut de deixar “aparcada, perquè no era el moment d'aplicar-la per la situacion global de l'economia”.
No obstant això, va considerar “important” que s'hagi “visualitzat” la necessitat d'implantar les 35 hores setmanes en nom de “crear ocupació, aconseguir la conciliació laboral i familiar i prevenir accidents laborals” i, per aquest motiu, va avançar que els sindicats continuaran amb aquesta reivindicació per incloure-la al pròxim conveni col·lectiu.
D'altra banda, Díez va recalcar que l'increment salarial aprovat per als pròxims quatre anys dóna als treballadors del sector unes “perpectivas de futur i pau social”, així com una “tranquil·litat” als sindicats i empresaris de cara a continuar treballant en les comissions de treball per intentar “modernitzar més” el conveni col·lectiu en els anys venidors i aconseguir una hoteleria “més humana”.
Finalment, va celebrar la “maduresa i seny” de totes les parts en la negociació del conveni col·lectiu en un moment de “desacceleració econòmica” i, en aquest sentit, va estimar que l'acord assolit entre la patronal i els sindicats suposa una “bona notícia” per a l'economia balear.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.